enbg

Стивън Сегал, 25 юни 2014 г.

25.6.2014 | коментара

Холивудската екшън звезда Стивън Сегал гостува в „Шоуто на Слави“. Освен за своите кино и телевизионни изяви Стивън Сегал говори пред Слави Трифонов за остаряването и смъртта, за любовта и жените, както и за една не толкова популярна част от своя живот – страстта към музиката. Холивудската звезда е в България, където на 26 юни, на сцената на Sofia Live Club, ще изнесе концерт със своя бенд.

„Шашаво“ и „лудо“ – така Слави Трифонов определи съчетанието на музикална кариера със супер успешна филмова кариера в живота на Стивън Сегал. „Ку-ку бенд“ пък впечатли актьора и музикант, като изпълни една от неговите песни – Dark Angel.
Екшън звездата сподели, че любовта му към музиката се е зародила след като дълго е седял и слушал блуса на новопристигналите афроамериканци в Детройт, избягали от мините и памуковите полета в Мисисипи и Алабама. „Филмите не са по-важни. (…) Аз свиря музика, защото това беше част от живота ми, като дишането, а филмите бяха друг начин да разкажа история, да платя сметки… Но това са две различни сфери на изява, които аз обичам“, заяви Стивън Сегал. Той каза още, че е започнал да снима филми 20 години след като вече се занимавал с музика.
„Имам още страст и за филмите, и за музиката, и за бойните изкуства. Аз съм много страстен човек“, довери Стивън Сегал и допълни, че хората, които спрат да правят това, с което са се занимавали цял живот, остаряват. Холивудската звезда не иска още да остарява, не се страхува от старостта, но мисли за нея и обясни защо: „Мисля за умирането и съм писал песни за смъртта. Един от учителите ми ми каза веднъж, че човек трябва да разсъждава за смъртта всеки ден, за да те учи как да живееш.“ Тук Слави Трифонов сподели известната мисъл на Момо Капор, според която хората могат да остаряват по два начина – като цървули или като катедрали.

Водещият Слави Трифонов и Стивън Сегал проведоха философски разговор и за любовта. На въпроса за любовта първоначално Стивън Сегал отговори с красноречива тежка въздишка, а после обрисува това чувство като „космическа сила“, като „комета“. „Ако може просто да се качим на тази комета, разбираме, че любовта обгръща всичко и също – всичко отнема“, заяви Стивън Сегал и допълни метафорично, че няма комета, която постоянно да лети и „всички комети изгарят“. Стивън Сегал отговори утвърдително на въпроса на Слави дали е имал любов, която да го е карала да иска да си разбие главата в стената.
Екшън звездата говори и за хормоните на жените, които според него оказват „много дълбок ефект“. Той препоръча на мъжете да ходят на командировка, когато е „много зле“ вследствие на хормоните на жените им, и да са си вкъщи, „когато е добре“.

Извън философските теми, Слави Трифонов поздрави Стивън Сегал за нетипичната за актьора роля на лошия във филма „Мачете“. „Беше по-различно за мен, защото този герой, който изиграх, представя точно тези хора, които всъщност аз преследвам и арестувам“, заяви Стивън Сегал, който се включи и в риалити шоу, в което влиза в ролята на истински полицай и участва в реални полицейски акции. „Ключът да бъдеш добър полицай е винаги да се опитваш да разбереш начина на мислене на останалите хора и да можеш да общуваш, да комуникираш, не просто да създаваш някаква страна: „Аз съм от тази страна, ти си от другата страна. Ти си лош, аз съм добър. – Животът не е това“, заяви Стивън Сегал.

В контекста на темата за уважението, Слави Трифонов запозна холивудската звезда с обществено-политическата ситуация в България и по-конкретно с липсата на уважение към институциите. „Ако всички хора в България не уважават полицията и не уважават правителството, моето предположение е, че правителството е работило по този въпрос, за да разруши това уважение“, каза Стивън Сегал и даде съвет към българите: „Ако може да изчистите къщата – всичко да се смени, и започвате отначало и много внимателно – стъпка по стъпка, проучвате това, което отново се слага вътре.“

В края на предаването Слави Трифонов подари на Стивън Сегал единствена по рода си китара, майсторска изработка, за да може след време актьорът и музикант да си спомня за Слави, „Ку-ку бенд“ и България.

Цялото предаване от 25 юни 2014 г.