enbg

Стефан Данаилов, 21 май 2013 г.

21.5.2013 | коментара

Един от най-големите и най-обичани български актьори беше гост в „Шоуто на Слави“. Стефан Данаилов гостува и в ролята си на доайен в 42-то Народно събрание. Като най-възрастният сред народните представители, по-рано същия ден, той откри Народното събрание и изрази надежда да е добър орисник.

В началото на разговора Слави Трифонов предаде на актьора поздрави от своята майка, с която разговарял, за да я пита къде е снимката му със Стефан Данаилов, но се оказало, че фотосът е всъщност с Григор Вачков. А майка му – предаде Слави, – е негов „искрен почитател“. Стефан Данаилов използва повода да съобщи, че утре се открива паметник на Григор Вачков пред народния театър „Иван Вазов“.

За родния на Слави град Плевен, Стефан Данаилов говори само с добри думи. Към настоящия момент той е народен представител именно от район Плевен. Актьорът припомни, че познава Плевен от годините на представяне на сериала „На всеки километър“, а и през следващите години много често е бил на снимки в област Плевен, участвал е в много програми и халтури през всички години. Призна, че там винаги се е чувствал като уважаван артист, признаван и обичан: „Затова, когато отидох на първата политическа проява, след като поех ангажимента да водя листата на Коалиция за България за Плевен – и думите, които казах на тези хора – че аз не мога да не бъда респектиран от един град, в който са се раждали и са живели такива велики творци, като Гена Димитрова, Селимски, Емил Димитров, Гришата Вачков, Георги Парцалев,… творци като Светлин Русев. Това е град с много култура и традиции, така че моето място беше там.“ Срещите с хората, които е имал в областта, са го върнали в годините на сериала „На всеки километър“, призна Данаилов и сподели своето усещане, че тази негова кампания е била на лалетата и божурите, подарявани му с много добри чувства от хората там. Затова и когато трябвало да реши дали да се яви от Пловдив или от Плевен, за себе си Стефан Данаилов решил да е от Плевен, но без да изоставя Пловдив, където също има своите ангажименти.

Интересен случай от предизборната кампания носи на големия актьор асоциация с партизанското движение от миналия век, когато са били разпространявани позиви. В днешния ден и той показа „едно позивче“, разпространявано в област Плевен: „Тъй като някои хора се притесниха, когато се появи моето име в пресата, че аз водя листата, и след известно време, когато започна активната ни кампания, ми пратиха едно позивче – едно плакатче, на което пише: Новият български сериал „Плевенчанин за един ден“, в главната роля Стефан Данаилов, сценарист Сергей Станишев, по романа „Как да излъжем плевналии пак“. Позивът тръгнал от Червен бряг, разказа Данаилов, който научил за апокрифната кампания срещу себе си едва доста по-късно. Резултатът обаче е красноречив, смята той, след като КБ води на ГЕРБ в Плевен със 7000 души.
„А иначе съм добре“, приключи с чувство за хумор обзора на предизборните си преживявания Стефан Данаилов.

Слави засегна темата с откриването на 42-то Народно събрание, което премина много емоционално и дори спокойно би могло да бъде наречено цирк, заради острите изказвания от трибуната на лидерите на партии и напускането на залата от ПГ на Атака. Преди да започне изборът за нов председател на НС, Данаилов се опитал приятелски да се обърне към народните представители да се държат „нормално, интелигентно, цивилизовано“. Дори за кратко имал усещането, че го ,,възприемат“, но се оказало, че греши. Актьорът призна, че напоследък, след разговор със своя приятел Сашо Лилов, го преследва подадената от него мисъл, дали пък наистина не е „последния наивник в тая държава, който от сърце желае да се случи нещо добро за хората“. Според него ситуацията в парламента е можела да бъде и по-лоша, а сега очаква тепърва да се започне с „парламентарните игри – с излизане от залата, падане на кворума“.

Стефан Данаилов направи паралел в поведението на ГЕРБ, които макар и „първа сила“, не могат да имат властта, с това на изгубилите през 2009 г. изборите БСП: „Аз съм бил във властта и съм падал, и знам, че боли. Вярно е, че ние паднахме 2009 г. много лошо. Колкото и учуден да съм бил, това го преживях, но аз се затворих в себе си.“ Сега доайенът имал усещането за друг вид поведение – в парламентарната зала Бойко Борисов му напомнил, че именно ГЕРБ са първа сила. „Беше ми на устата да му кажа: „Голема работа!“, призна Стефан Данаилов. Той представи и визията си за това какво предстои: „Оттук нататък ще е много интересно как ще се борим с кворуми и други неща. Но хората няма да ни чакат и в това отношение мога да твърдя, че от страна на БСП, нещата ги виждаме много сериозно и с презумпцията, че наистина няма никакво време. В това отношение, мисля, че много бързо ще бъде съставен кабинет с Пламен Орешарски.“

Данаилов е на мнение, че програмите (на партиите) са добър повод за разговор с ДПС и Атака. Той смята, че трябва да се намерят сходните неща от това, което БСП предлага и които могат да се случат реално, но подчерта именно един приоритет: „Не значи, че това е реваншизъм, но трябва да се разбере какво е реалното състояние на държавата. Защото ние можем да мечтаем безкрайно много неща, пък да се окаже, че няма с какво да ги реализираш.“

Гостът изрази мнение, че в близките дни ще има кабинет. Неговото оптимистично усещане, призна той, е че Ренесансът в България ще дойде, защото „не може вече да се чака“.

Стефан Данаилов сподели, че открива надежда в състоянието на хората – когато преди две години е бил в президентска кампания, видял уплашени хора, а сега хората са спрели да се страхуват, каза той. „Ако ние не сме спечелили, което е тезата на Борисов, те пък повече няма да са във властта, това пък е нашата теза“, изрече оптимистично доайенът в пленарната зала.
Той сподели също, че вярва на Пламен Орешарски, че „стремително потъваме надолу“ и увери, че в близките месеци първите ангажименти ще бъдат адресирани към „най-ниската и бедна част“ от хората.

Що се касае до актьорската му работа, Стефан Данаилов сподели, че с огромно удоволствие играе в сериала „Фамилията“ и дори е имал идея да пресъздаде етюд на героя си от банката в Народното събрание. Тепърва зрителите ще видят как моят герой навлиза в политиката, загатна накрая големият актьор.

Цялото предаване от 21 май 2013 г.