enbg

Слави Трифонов гостува на Димитър Цонев в „Шоуто на Слави“

6.10.2011 | коментара

5 октомври 2011 г.

Димитър Цонев, отново „пуснал“ прословутия си мустак, гостува на Слави Трифонов. Слави припомни, че са изминали седем години, откакто тогавашния говорител на правителството си обръсна мустака в Шоуто, в името на премиера Симеон Сакскобургготски.

В началото на разговора Слави попита Димитър Цонев дали според него сегашният министър – председател Бойко Борисов се нуждае от говорител. „На Бойко не му е необходим говорител, необходим му е съветник“, отговори журналистът и се съгласи със Слави, че премиерът „понякога трябва да се удържа“. И двамата смятат, че Борисов е направил гаф с последното си изказване в Чехия.

После Слави попита Димитър Цонев „Какво е това „24/7“?“ Журналистът сподели, че това е името на новото му публицистично предаване, което стартира на 15 октомври в ефира на bTV Action. Цонев разказа и защо предаването се казва „24/7“: то ще се излъчва веднъж в седмицата и ще се състои от две части от по 24 минути. В първата част ще гостуват журналисти, политолози, социолози, които ще коментират трите най-важни събития на седмицата. Зрителите ще са тези, които ще решават кои да са темите, посредством гласуване в интернет. Във втория сегмент на предаването един гост, публична личност, ще отговаря на седем въпроса, като времето му за отговор на всеки един въпрос ще е 90 секунди. Димитър Цонев разкри, че Слави Трифонов ще бъде поканен да отговаря на седем въпроса в „24/7“ на Бъдни вечер. „Ще бъда при мама“, отхвърли предложението Слави, но прие да направят генерална репетиция, като отговори на импровизирани въпроси на журналиста. Така Димитър Цонев от гост се превърна във водещ.

Ето какво пита Цонев и какво отговори Слави:

Цонев:
Каква е разликата между правителството на Симеон Сакскобургготски и правителството на Бойко Борисов?
Слави:
Аз лично при правителството на Симеон Сакскобургготски се чувствах много по-спокоен. Единственото правителство, от всички правителства през последните двадесет години, в коeто медиите бяха напълно свободни – като поведение, като мислене, като отношение от страна на правителството и на министър-председателя, беше правителството на Симеон Сакскобургготски. Нямаше никакви въпроси от страна на правителството: „Защо не следвате правилната линия, която в случая е нашата?“ Бойко Борисов е доста агресивен в това отношение.
Цонев:
Парламентът прие решение да се разпусне от 12-ти до 23-ти. По време на местни и президентски избори никога Парламентът не се е саморазпускал?
Слави:
Нямам отговор на този въпрос. Не уважавам Парламента като институция. Не съм видял от тях национално отговорно поведение, че да мога да ги уважавам. Аз по-скоро ще отговоря на едно друго решение на Парламента – да не разследва действията на МВР в Катуница. Това е позорно. Това, което се случи в Катуница трябва да бъде изяснено.
Цонев:
Какъв е генезисът на Катуница – случайност или замислен акт?
Слави:
Не е замислено, но след това е използвано като възможност. Управляващите трябва да разберат, че хората не могат повече да търпят тази безнаказаност. Тук не става въпрос само за цар Киро, във всеки град има по няколко „царкировци“, които в повечето случаи не са цигани, а българи.
Цонев:
Защо 22 години политическата класа не пожела да се справи с „царкировщината“ в тази държава?
Слави:
Отговорът е много прост. Защото тези, които управляват имат необходимост от такива като цар Киро.
(Попитан от Слави за случая „Катуница“ Димитър Цонев каза, че мнението му не е по-различно от това на Миролюба Бенатова. Според журналиста Бенатова е говорила много точно и директно, при гостуването си при Слави. И според Цонев проблемът не е етнически. „Катуница е във всеки един град, където има по един дерибей, покровителстван от полицаи, от общинска власт, а понякога и от централната власт“, заяви Цонев.)
Цонев:
Как оценяваш предизборната кампания за президент?
Слави:
Всичко, което има да се случва, ще се случи между три личности – Меглена Кунева, представителят на ГЕРБ Плевнелиев и представителят на БСП, който изведнъж се засили, след като кандидат за вицепрезидент му стана Стефан Данаилов. Но преди това беше персона нон грата.
Като цяло нито една кампания не е била да се държат с уважение и достойно едни към други, така е и сега.
Цонев:
Очакваш ли изненади?
Слави:
Непочтено е министърът на вътрешните работи да е шеф на предизборен щаб. Излиза, че 55-60 000 полицаи работят за управляващата партия, това е комунистическо. Ако изборите бъдат честни, ще бъдат изненада за всички.