enbg

Слави коментира манипулативен материал във френски учебник

6.1.2016 | коментара

Тагове:

Слави Трифонов коментира учебник по география във Франция, в който са публикувани многозначителни снимки, с които децата се обучават какво е Европейският съюз. Във видеото бяха показани два кадъра – единият от Ситито на Лондон, другият – от неизвестен български град или село, на разклона за Русе и Велико Търново.
Под снимките във френския учебник на учениците са зададени следните задачи:
1. Открийте признаците на модерност на тази снимка;
2. Открийте елементите, показващи забавеното развитие;
3. Между снимка 1 и снимка 2, покажете, че има контрасти в развитието в Европейския съюз.

Без да отрича, че в Европейския съюз наистина има контрасти, Слави подчерта, че снимките в този френски учебник са манипулация. Използвайки същия похват, той показа отново две контрастни снимки – на църквата „Александър Невски“ и снимка от френски квартал.

„Скъпи французи, както виждате, ако използваме вашата тарикатска тактика, излиза, че във Франция е гадно, а в България е супер. А всъщност гадното и гнусното е да се манипулира по този начин. Нали французите са измислили принципа на демокрацията – „Свобода, равенство, братство“? Излиза, че всички сме равни в Европейския съюз, обаче някои са по-равни. Гетата им са по-хубави, защото са френски. И френската любов във Франция е по-хубава, защото е френска, а нашата е някаква тъпа българска. Когато на французите се случиха тези ужасни неща – и с „Шарли ебдо“, и с атентатите в Париж, целият свят ги подкрепи, включително и ние. Пяхме песни в подкрепа на французите. Ние сме солидарни с тях, а те с нас – не. Дискриминационно, пренебрежително, унизително и нечестно е фактите да се манипулират по този начин.“ – коментира Слави и после, по думите му – за собствен кеф – припомни гола на Емил Костадинов в 90-ата минута.

Цялото предаване от 6 януари 2016 г.