enbg

СЕМ глобява бТВ заради скеч на отец Нафърфорий в Шоуто на Слави

24.3.2010 | коментара

23 март 2010 г.

Редколегията на сценаристите на шоуто поиска трибуна в предаването във вторник. Поводът бе глоба, поставена на бТВ от СЕМ, заради Новогодишната програма на шоуто. Към акта е приложена стенограма от старши експерт към СЕМ Адриана Василева. В стенограмата думите на образа от шоуто отец Нафърфорий „Да го ева!” са записани с друга съгласна в последната дума, която придава нецензурно звучене на целия скеч.
Колегите сценаристи показаха видео доказателство с точните реплики на героя от Новогодишната програма, илюстриращи конкретното произношение и доказващи несъстоятелността на обвиненията в акта.

„Или мониторингът им е без звук, или не са добре със слуха”, коментираха сценаристите. Иво Сиромахов охарактеризира разминаването като грешка на Фройд: „Когато се казва едно нещо, а ти чуваш друго – когато човек си мисли нещо, то му се иска да го чуе”.

В шоуто е получен още един документ от СЕМ – Предупредително писмо. То е по повод излъчения на 3 март 2010 г. концерт NO MERCY. Това писмо е всъщност искане да бъдат предоставени копия от договорите за уредени авторски права за използваните произведения в предаването. Визира се стихотворението „Стара Загора през нощта”, което в оригинал е „Париж през нощта”, от френския поет Жак Превер.

Стихотворението, използвано на концерта, е авторски превод на Ивайло Вълчев. По думите на Светослав Митев, тази дискусия „приключва с чл. 9 от Закона за авторското право и сродните му права, който гласи: „Авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Това не лишава други лица от правото да правят самостоятелно свой превод или своя преработка на същото произведение.”

Авторът на превода Ивайло Вълчев обясни, че въпросният превод е използван като връзка в концерта преди песента на Борис Солтарийски и Емануела. „Търсехме нещо, което да създаде настроение и решихме, че това стихотворение е много хубаво. Въпросът е, че като жест към публиката във всеки град, като част от нашия сценарен замисъл, вместо да казваме: „А сега ще чуете стихотворението на Жак Превер „Париж през нощта””, като наш замисъл беше да казваме във всеки град, името на града.”

Ивайло Вълчев добави още, че не може да си представи как в някой филм героят рецитира стихотворение на хубаво момиче и вместо да започне да рецитира, казва: „А сега ще чуеш стихотворението на Жак Превер…, притежател на авторските права, издание … на издателство….”

„По закона за радиото и телевизията СЕМ могат да поискат документи – договори за уредени авторски права, – ние разполагаме с такива.” – коментира Светльо Митев.

Оказа се, че казусът си има и обратна страна. Авторските права на сценаристите на шоуто биват нарушавани от предаването „Господари на ефира”, обясниха колегите. Те изтъкнаха, че „предаването „Господари на ефира” директно краде цели големи откъси от нашето предаване и ги излъчва като свои с комерсиална цел. Нещо, за което ние, цял голям екип, сме работили, за да създадем някакъв скеч или нещо смешно, нещо забавно. Те го вземат едно към едно, слагат отдолу „ха-ха-ха” и го пускат като тяхно.”

Нашите права са много нарушени и ние водим дела, това не е тайна, съобщи Иво Сиромахов. По думите на Слави Трифонов, делата са две, като едното е още от времето, когато предаването е излъчвано по Нова ТВ и то продължава вече 5 години, заради „бързата съдебна процедура и ефективната съдебна система”.

По казуса Слави добави още: „Сигнализирали сме СЕМ и Министерство на културата, което основно урежда авторските права. Реакцията им е никаква. Затова единственият начин, по който можем да потърсим авторските си права, е съдебната система.” Той допълни, че откакто „Господари на ефира” се излъчва по бТВ, още в първите предавания започва да излъчва наши кадри – с продължителност по 5-6 минути, като ги променя, озвучава ги, а това е нарушение на авторските права. И, по думите му, това е казус, който може да бъде решен от съда за един час.

Интересен факт изтъкна Иво Сиромахов – по едно от тези дела ответниците са извикали като вещо лице Мария Стефанова, която е член на СЕМ. Слави коментира, че „това е нечистоплътно – СЕМ е регулаторен орган, не може да участва по този начин. Той трябва да изразява ясно становище, спазвайки закона.” Според Филип Станев, ситуацията е „все едно съдията да е адвокат на подсъдимия”.

В заключение Слави каза, че това са неща, които се решават в съда, а не по телевизията. „Ние сме правова държава, и сме длъжни, като хора, които сме в публичното пространство, да пропагандираме и да декларираме и нашето желание да спазваме законите. Ще видим какво ще реши съдът, макар, че казусът е ясен.”