enbg

СБХ бил изнуден да направи Бойко Борисов почетен член

27.10.2011 | коментара

26 октомври 2011 г.

Скулпторът проф. Велислав Минеков беше гост в „Шоуто на Слави“ по повод разразилия се скандал в Съюза на българските художници, който направи министър-председателя Бойко Борисов почетен член. Слави попита своя гост откъде е дошло предложението премиерът да бъде удостоен с тази титла. „Лично от министъра на културата, което е протоколирано в един неприятен документ“, каза проф. Минеков. Той е категоричен, че министър Вежди Рашидов се обадил с искането за два медала за Бойко Борисов. „Не се сърдете на колегите ми, колегите ми са изнудени. Те са прекрасни хора, хора с добри намерения. От другата страна на кантара стои нашият имот- тази къща на Съюза на художниците, така че едно такова изнудване в днешния ни живот е нещо напълно нормално“.

Слави предостави възможността зрителите да разберат каква е истината. Проф. Велислав Минеков я обобщи така: „Истината просто не е тази истина, която беше предложена. Истината е в състоялото се изнудване върху моите колеги, които след това бяха принудени да измислят варианти и да лъжат, което беше много тъжно. Но пак казвам – те нямат вина. Виновен е единствено министърът на културата. Той допринесе за този ни резил. И това не е първият резил, за който допринесе. Това е серия от срамоти, с които той ни радва. И това беше причината аз да поискам оставката му от министър-председателя“. Вече в продължение на 10 дни скулпторът очаква отговор на писмото, което е изпратил лично до Бойко Борисов. „Аз съм обикновен гражданин, но аз ще държа на отговор. Това е социален експеримент. Дали аз, гражданинът на държавата България, ще получа отговорът от министър-председателя?“. Той обясни, че вътре в писмото има тежки думи. В него той нарича Вежди Рашидов неспособна и нежелана личност.

Слави беше категоричен, че отговор няма да бъде получен. „Това е неприемливо. Не може да не ми отговорят“, настояваше професорът. Той определи случващото се като огромен скандал. Водещият припомни случая със скандала с подслушаните разговори между Бойко Борисов и Мишо Бирата. „Трябваше да се даде експертиза, която обещаваха непрекъснато. Тази експертиза още е няма – все едно не е било“, каза Слави. Според него Бойко Борисов няма да реагира, защото чувства „приятелското и любовно отношение“ на министър Вежди Рашидов към себе си.

Фактът, че Вежди Рашидов е сравнил премиера с Гоген и Пикасо, също не беше подминат. Според гостът това е подигравка и една много лоша шега, която е направена на министър-председателя от страна на министъра на културата. „Това е обидно, аз не знам той как се чувства като Гоген“, каза той и призова Бойко Борисов да намери достоен министър на културата . Защото според него в момента министерството на културата е като „забравен трамвай на депото“.

Водещият се поинтересува дали в Съюза на българските художници е имало друг подобен случай по времето на Тодор Живков. Оказа се, че Георги Димитров е бил не само почетен член, ами и почетен председател. „Това са те – Георги Димитров и Бойко Борисов“, пошегува се Слави. На въпроса му дали има надежда или само с чувство за хумор ще се преодоляват тези „простотии“, проф. Велислав Минеков отговори така: „Когато дори министър-председателят бъде превърнат в Гоген, когато ни бъде предложен за посмешище от свой министър – по някакъв начин това смешно става някак си тъжно, но ние сме свикнали да се смеем, вече толкова години наред се смеем, че вече ще се спукаме от смях“.