enbg

Самите евреи са жертва на ционисткия план, според посланика на Палестина

7.7.2010 | коментара

6 юли 2010 г.

В най-горещата точка на света Палестина от 1948 година насам не е имало траен мир. Два народа – израелският и палестинският, не могат да се разберат. За това какво точно става там, тази вечер Иво Сиромахов проведе разговор с посланика на Палестина – Ахмед Мохамед Ал-Мадбух.

По повод предстоящото посещение в Ивицата Газа на външните министри на Испания, Италия и Франция посланикът на Палестина изрази своите очаквания, че „европейските ръководители ще направят това посещение на окупираните палестински територии, за да видят с очите си какво става там и да го кажат и на света.

На въпрос как се отразява комбинацията от блокада и икономическа криза върху палестинската икономика посланик Ал-Мадбух отговори, че блокадата е факт повече от три години, а окупацията е факт от повече от 62 години. „Въпреки това палестинската икономика отбеляза растеж от 7%, което е още едно доказателство, че палестинският народ е в състояние да израсне изпод пепелта. Така че ние с пълно основание бихме казали – дайте ни мир и вземете всичко онова, което ще учуди света.”

Запитан на какво ниво са взаимоотношенията между двете държави в момента Ахмед Ал-Мадбух заяви, че всъщност преговори между двете страни се водят от 16 години, но по времето на тези преговори „нито видяхме, нито почувствахме някаква сериозност от страна на Израел да върви към мир”. Той обясни, че последното, което става в момента са т.нар. непреки преговори със съдействието и посредничеството на САЩ, но „и по време на тези преговори, ние не сме свидетели на нищо от израелска страна, което да говори, че те сериозно желаят да работят за мир. Израел продължава с евреизирането на Йерусалим, с разрушаването на арабски семейства в него, със строителството на заселнически колонии на окупираните територии. Продължава строителството на стената на апартейда и, въпреки това, говори за мир”.

Как стои въпросът с отношенията между обикновените палестинци и израелци, посланикът на Палестина у нас коментира така: „Няма никаква враждебна настроеност между палестинския народ и евреите. Враждебността е започнала тогава, когато ционисткото движение навлиза в Палестина. Тогава, когато това движение разработва програма за създаване на тяхна държава в Палестина и, аз бих казал, че самите евреи са жертва на разработения от ционизма план. Враждебност е налице от страна на израелското ръководство, защото те не желаят мир. ”

На коментар на водещия Иво Сиромахов, че от страна на Израел
се чуват същите обвинения – че те усещат същата враждебност от страна на Палестина, посланикът отговори: „Тогава, нека се опитаме да отговорим на въпроса кой чия земя окупира. Те окупират нашата земя изцяло. Те окупират нашата вечна столица Йерусалим и я обявиха за своя столица.”

Негово превъзходителство добави още: „Непреките разговори, които се водят в момента имат две задачи. На първо място – да се разрешат проблемите за границите и за сигурността.

Посредством американския посредник, ние уведомихме израелската страна, че сме готови да посрещнем включително въоръжени сили на НАТО или на ООН, или дори американски военни сили, които да поемат палестинските граници, но отказваме дори един-единствен израелски войник да присъства на наша земя.”

Запитан дали нашата страна може да спомогне за разрешаването на проблемите между Палестина и Израел, предвид, че България е една от малкото държави, която успява да поддържа добри отношения и с Израел, и с арабските държави, посланик Ахмед Мохамед Ал-Мадбух заяви: „Според нас България може да изиграе голяма роля в това отношение, поради тесните си връзки с двете страни. Нашите тесни традиционни отношения с България датират много отдавна. А България е вече и член на ЕС. Така че тя може да изиграе голяма роля, убеждавайки Израел да се изтегли от окупираните арабски територии, защото това е на първо място в интерес на самия Израел. Вариантът за уреждане на въпроса чрез две държави, е вариант, утвърден в международен мащаб. Той е приет от палестинска страна – към момента единственият, който отхвърля този вариант, е Израел.”