enbg

Руският лицей представя балетния спектакъл “Феята на куклите”

24.6.2011 | коментара

Тагове:

23 юни 2011 г.

Създателят и директор на руския лицей в София Шара Карсакпаева гостува в шоуто. Заедно с нея беше и малката Ивана, която танцува част от балетния спектакъл “Феята на куклите”.

Шара Карсакпаева разказа,че вече 21 години живее в България и се чувства прекрасно. По думите на директора, желаещи да учат в лицея има достатъчно, а той е уникален, защото осигурява „единна образователно – културна среда“. Децата биват приемани в детската градина към лицея още на 3-годишна възраст и завършват лицея в 12 клас. Разделението към балета започва в 5 клас, а до тогава учат всичко, както във всички останали училища, но със засилено изучаване на руски език и английски език.

Децата там имат успехи, не само в балета, но и в общообразователните дисциплини, разказа Карсакпаева и уточни, че от „мойте балеринки“ е имало класирани в олимпиади по математика, езици. Децата са изключително образовани и културни, категорична беше Шара Карсакпаева. На въпрос на водещия тя уточни, че името й Шара означава – светлина, лъч, маяк, пътеводител.

Слави обърна внимание и на малката си гостенка, едва 5-годишната Ивана, възпитаничка на лицея, която в началото танцува част от “Феята на куклите”. Всъщност Ивана се оказа по-възрастна, по думите й – сега е на 5 години и половина. Малката танцьорка призна, че сама си е избрала да танцува, защото „аз ще ставам прима-барелина“. Неин дядо е Ованес Мелик Пашаев, собственик на „Жокер медия“, който доведе в България най-известните руски балети, украинския балет и други. Помолена от Слави, Ивана демонстрира как стои на палци, а когато Слави я попита дали и той ще може да застане така, Ивана не можа веднага да отговори, но потвърди, че вярва в способностите на водещия.

Шара Карсакпаева анонсира „вариация от самата фея“ на този спектакъл, изпълнена от десетокласничката в руския лицей Елеонора Митева.