enbg

Рудолф ван Веен, 27 май 2014 г.

27.5.2014 | коментара

Световноизвестният кулинар Рудолф ван Веен гостува в “Шоуто на Слави”. Готвачът разказа, че сам измисля рецептите си и записва по 4 предавания всеки ден: „Нашият екип е от 40 души и всички те са много щастливи“, отвърна Рудолф на въпроса кой яде всичко, което той приготвя. Самият той се храни предимно със зеленчуци и от време на време парче торта, риба и ризото.

Ето как популярният готвач обясни това, което прави: „Има много рецепти. Примерно, ако си музикант, ти не измисляш джаза или буги-буги, или рокендрола. Тях вече ги има. Но това, което правите, е да измисляте различни аранжименти с нотите и да композирате ваша музика. Има толкова много класически ястия – ти не ги измисляш, те вече си съществуват… Това, което можеш да направиш като готвач е, че можеш, ако природата ти дава ягоди или кисело мляко – да ги уважаваш като продукти, знаейки, че никога не можеш да ги подобриш и да ги направиш по-вкусни отколкото природата ги е направила. Можеш обаче да направиш нещо с продуктите, уважавайки старите рецепти – на майка ти, на баба ти и това, което си учил в училище. Но както в танците – аз никога не спазвам точно рецептата, просто затварям очи, слушам музиката и се движа. Същото е и с готвенето. Няма полиция, която ще дойде в дома ви, за да ви арестува, защото не сте спазили рецептата.“

Рудолф ван Веен си припомни и една от рецептите на баба му: „Тя готвеше месо яхния с канела, много ким, чесън, лук, червено зеле и картофи. Цял ден се готвеше. Цялата къща миришеше на телешка яхния. И никога не правеше месо без зеленчуци.“ Майка му била традиционна домакиня и не е обичала да готви, а баща му бил моряк и с историите си го направил открит и разкрепостен. „Спомням си един ден, мисля че бях на девет години и ядяхме спагети. Аз си взех малко картофи, малко дървени клечки и започнах да си плета кошница от спагетите. Тогава родителите ми казаха – може би трябва да учиш в кулинарно училище…“ Той ги послушал и когато станал на 12 години се записал в училището за готвачи.

На 17 години заминал за Швейцария и започнал да работи като готвач: „Там имаше много строг режим за времето. Моят главен готвач беше като сержант в армията. Не беше много добронамерен и приятелски настроен. Всеки ден си спомням това, което научих в Швейцария – най-вече в управлението на времето.“

Рудолф посъветва младите хора, които искат да станат големи готвачи, да го правят не заради славата, а заради любовта, която готвачът дава на хората. Той сподели, че предпочита по-просто изглеждащите ястия, защото, „ако музиката е прекалено сложна, няма как да танцуваш“. „Харесвам нещата, които са прости, хората разпознават продуктите и не се чувстват уплашени“, обобщи готвачът. Най-вкусното ястие в живота си опитал в Хавай – изглеждало като суши и съдържало листа от водорасли, рукола, риба тон, ориз и панировка, поднесено със сос от лук, пресен джинджифил, лайм, бяло вино, уасаби, сирене, масло и соев сос.

Самият той е готвил за кралицата на Нидерландия – торта с бял шоколад, лешници и пресни малини, която описа кратко и ясно: „елегантна, като за кралица“.

„Готвенето по телевизията е много трудна работа, защото хората у дома не могат да го вкусят… То е като секса по телевизията. Толкова е странно“, завърши Рудолф ван Веен.

След като опита традиционна българска баница с праз и биволско кисело мляко в студиото, гостът обеща скоро да направи такава баница в предаването си – „Пекарната на Рудолф“.

Цялото предаване от 27 май 2014 г.