enbg

Росен Русанов, 2 ноември 2015 г.

2.11.2015 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Росен Русанов, който е преизбран за четвърти път за кмет на плевенското село Буковлък. Той не принадлежи към нито една партия, предизборната му кампания е струвала 72 лева и е спечелил изборите на 25 октомври 2015 г. с 96% от гласовете. Преди да стане кмет Русанов е бил полицай, а по образование е психолог.

Кметът разказа, че населението на Буковлък неофициално е около 5 хиляди души, а официално – малко над 4 хиляди. От тях 3500 са роми, но любопитното е, че в селото няма почти никаква престъпност, а кметът е избран и от българи, и от роми. Липсата на престъпност се обяснява от кмета с „превенция и профилактика. „Престъпността е овладяна чрез респект от моя страна, постоянен и повсеместен контрол на обществения ред. (…) В Буковлък има около 1000 дремещи айдука, които само се ослушват какво ще стане… и само чатала да го няма – край“, заяви Росен Русанов.

Отначало отишъл в Буковлък като полицай – младши районен инспектор. „Първият ден, когато отидох там през 1997 година, за една нощ имаше 8 престъпления, в съседното село Върбица имаше 6, а в другото съседно – Опанец, имаше 4“, разказа Русанов. Заради това, че оставал в селото извън работното си време, получил предупреждение за наказание от началника си и впоследствие решил да се кандидатира за кмет на Буковлък.

Освен за спазването на обществения ред, кметът допринася за жителите на селото и при различни критични ситуации – редовно кара родилки до болницата, участва в издирването на избягали съпруги. Важен метод за липсата на престъпления, според Русанов, е спазването на наредбата на общинския съвет – след 22 ч. в делнични дни и след 23 ч. в празнични дни да не се пуска високо музика, както и строгото определяне на дата, място и час за сватбите и кръщенетата в селото, на които свирят само лицензирани оркестри. Кметът лично следи за спазването на всички разпоредби.

Към кметството в Буковлък работят общо 12 човека – три деловодителки, един счетоводител, един служител ЕСГРАОН, двама озеленители, двама шофьори и трима общински инспектори.

Цялото предаване от 2 ноември 2015 г.