enbg

Рикардо Герра де Араужо, 4 ноември 2014 г.

4.11.2014 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ тази вечер беше временно управляващият посолството на Бразилия в България – Рикардо Герра де Араужо.

Пред водещия Слави Трифонов Рикардо Герра сподели, че намира много общи неща между бразилския и българския народ. Според него българите са много емоционални и тази емоционалност си прилича по характер с бразилската. Рикардо Герра, който е бил дипломат и в други европейски страни, заяви, че е в България от месец февруари и има само хубави впечатления за страната ни. „България има страхотен климат, народ, който работи много, природата е красива, и това че сте част от ЕС – само помага на държавата ви да се развива по-бързо“, каза още посланик Герра и след това допълни: „България е държава, която има всичко, за да се превърне в една голяма европейска държава, въпреки че населението й е малко“.

Слави Трифонов отбеляза, че Бразилия има една от най-проспериращите икономики в света. Той сподели пред своя гост, че вероятна причина България да няма икономическата съдба на Бразилия, е ниското самочувствие на българите. Рикардо Герра заяви, че е нормално един народ да няма самочувствие и да се чувства афектирано, когато в страната му има безработица и икономическа криза. Той обаче отчете, че Бразилия също е преминала през период на икономическа криза, както и на висока инфлация. Посланикът е уверен, че няма причина, поради която българите да не могат да възстановят загубеното самочувствие.

Рикардо Герра де Араужо говори и за президента на Бразилия Дилма Русеф, която наскоро спечели втори мандат. Рикардо Герра припомни, че Дилма Русеф има български корени и баща й пристига в Бразилия от Габрово. Гостът довери още, че Дилма Русеф и към днешна дата има роднини в България. За президента на своята родина посланикът заяви: „Президентът Дилма е личност, която има добра репутация на добър администратор. Не е професионален политик, защото никога не е заемала политическа длъжност преди да стане президент, така че беше избрана с един профил на много добър администратор. (…) Тя е решителна и когато иска нещо – стига докрай, за да го постигне.“
Бразилският дипломат сподели и какви трудности очакват Дилма Русеф през новия й 4-годишен мандат. Според Рикардо Герра предизвикателствата са свързани с външната търговия, фискалната политика и инфлацията в страната. По думите му Дилма Русеф има и тежката задача да консолидира политическите партии в Конгреса, които са общо 28. „Как са измислили имена на 28 партии?“ – изненада се от огромния брой на политическите сили Слави Трифонов. Рикардо Герра направи алюзия с раздробеността на българския парламент в 43–тото НС, но и отбеляза едно различие – в Бразилия не съществува четирипроцентова бариера и в Конгреса на страната има партии, получили само 1% от гласувалите бразилци. Рикардо Герра смята, че Дилма Русеф, като глава на президентската република, „трябва да направи голяма политическа реформа в страната, да се опита да рационализира всичко това (б.а. присъствието на много партии в Конгреса) и да го администрира“.

Рикардо Герра уточни, че президентът в Бразилия има нужда от подкрепата на Конгреса, за да може да прокарва всички важни проекти. Посланикът отбеляза още, че важните точки във втория мандат на Дилма Русеф са свързани със „сигурността в градовете, градския транспорт и икономическата стабилност“.

На финала на разговора Рикардо Герра де Араужо подари на Слави Трифонов книги на бразилски автори.

Цялото предаване от 4 ноември 2014 г.