enbg

Редколегията призова за въвеждане на електронно гласуване

9.11.2011 | коментара

Тагове:

8 ноември 2011 г.

Редколегията на „Шоуто на Слави“ се събра, за да коментира отминалите избори за кмет и президент на България. Според нея единствената алтернатива за честно гласуване на следващите избори е въвеждането на електронно гласуване, което може да бъде наложено само чрез прилагане на граждански натиск. „Ние сме граждани на тази държава и имаме право да искаме това, което е нормално и влиза в законите и конституцията“, заяви Слави.

Тошко Йорданов коментира отминалите избори така: „Това бяха най-манипулираните, грозни, купени, фалшиви избори, които имаме от 89-та година насам. Избори, които подмениха със сигурност вота на българите. И които доказаха, че ние имаме изключително скопена опозиция“. Според сценариста именно опозицията е тази, която е трябвало да поиска касиране на изборите, а не да си затваря очите при подмяната на протоколи и организираното гласуване. „Всеки един нормален демократичен човек би се възмутил“, каза той и цитира данните за това колко са отчетените невалидни бюлетини. За президент те са били 230 000, което прави 10% от целия вот. За 2009 година са били 5 пъти по-малко – 2% невалидни бюлетини. Само на първия тур общо нереалните гласове са били 700 000. 155 000 души са променили адресната си регистрация, за да гласуват. Тошко Йорданов припомни, че Росен Плевнелиев спечели президентските избори над Ивайло Калфин с преднина от 160 000 гласа. Той обобщи изборите така: „Прекалено много съвпадения, мръсни, в цифри, прекалено много заснети подменяния на бюлетини, прекалено много опашки, прекалено много циганско гласуване“.

Филип Станев анализира изказванията на премиера Борисов и президента Плевнелиев в нощта на изборите, когато ГЕРБ даде пресконференция. Там Бойко Борисов казва: „Който и да бяхме извадили, щеше да стане президент“. Според Филип „човекът, който са извадили“, можел да бъде и Искра Фидосова, и Цецка Цачева, и Ебазер Ебазер. Филип обърна внимание и на изказването на Росен Плевнелиев: „България ще има активно президентство, ще има динамично президентство. Новият държавен глава ще бъде модерен лидер, който да контролира всички сектори. Искаме президентството да е център-нападател по националните приоритети“. Според сценариста тези думи са сигурен знак, че президентът се готви за националния отбор по футбол. Филип обаче цитира дословно още едно изказване на премиера, което увери, че не е на Димитър Пенев, и което „потвърждава“ тезата му за националния отбор: „Даже още гледам има мои билбордове. Мои билбордове има още по магистралите – с мои снимки… на други партии са си ги слагали и аз си ги харесвам. Между другото, защото точно там как така са ме снимали – с такава скорост влязох, като една тромава деветка. Дузпа. Любо Пенев. Изпуска. Но просто той Стоичков ще ви каже – такова влизане… само Шави може да се метне така. И си ми стои, гледам, още си стои, нека си стои“.

Иван Кулеков коментира със Слави каква е реакцията от видеото, което беше излъчено в понеделник, 7 ноември. „Показахме, че нашият премиер в качеството си на кмет преди 2 години е знаел за предложен подкуп на негов сътрудник от 20 милиона евро, но ако се съди по липсващата реакция на прокуратурата и на съда той явно не е осведомил за това съдебното производство“. За този казус Кулеков е разговарял с един от най-добрите адвокати според адвокатската колегия – проф. д-р Иван Тодоров. „Съгласно член 205, ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс всички длъжностни лица в България са длъжни да съобщят за престъпление, за което са научили. Т.е. ако бъде извършено престъпление и те разберат за извършването на това престъпление, те трябва да съобщят на съответните държавни органи, които да се занимаят с разкриването на това престъпление. Неизпълнението на това задължение е едно умишлено правонарушение и, както във всяка една правна система, то следва да бъде наказано по съответния ред“, каза проф. Тодоров. Иван Кулеков призова прокуратурата да се произнесе дали в случая има престъпление или не.

Кулеков отбеляза и фактът, че в четвъртък е 10 ноември: „По този повод много политолози ще констатират, че преходът на България е завършил. Но това е теза, в която аз много не вярвам – не преходът, а обиколката на България завърши. Защото ние сме отново там, където бяхме преди 22 години и България вече започна втората обиколка около собствена си история, за да се озовем след година-две там, където бяхме на 9 септември 1944 г. Ние обикаляме в кръг, защото тези, които ни водят през годините – независимо дали се самонаричат комунисти или демократи, винаги са преследвали една цел – да добият богатство и власт. Само средствата за това са различни. За да заграбят властта и парите, комунистите използваха оръжие и терор, а демократите използват народа. Българският народ никога не е бил цел на властта, той е бил само средство, „матр’ял“. И за да бъде този „матр’ял“ все по-прост за употреба от все по-простите властници – той методично бе воден до тотална деградация. Процесът на циганизация на ромите вече приключи, сега тече процес на циганизация на българите – и при едните, и при другите цената на свободата в дни на избори пада до 2 кебапчета. От „Свобода или смърт“ по време на турско, до „Две кебапчета или нищо“ по време на българско. Всъщност правото на кебапчета днешната власт в лицето на Бойко Борисов отреди само за около 50 на сто от българските граждани. Тя така „организира“ първия тур на изборите, щото 100 процента от гласоподавателите, и да искаха, на практика бяха лишени от възможността да гласуват. Беше им отнето правото на глас – на 50 процента от българите. Дали тези избори бяха честни няма голямо значение – те бяха антиконституционни. За такива избори в демократичните страни управляващите получават шамар, тук те получиха президент и кметове. Исках да кажа, че днес е 8 ноември, а вдругиден ще бъде 10 ноември 1989 година“.

„Задавам си един въпрос – дали приличам на идиот? Дали всички ние приличаме на идиоти? Защото в лицето на управляващите явно приличаме, те ни вземат за такива. Такива избори не е имало в най-новата ни демократична история“, заключи Драгомир Петров.