enbg

Проф. Рандал Бейкър и Микола Полонски, 4 ноември 2015 г.

4.11.2015 | коментара

В предаването гостуваха проф. Рандал Бейкър и Микола Полонски, които са автори на книгата „Студената война на горещо място“.

Професор Бейкър разказа как са се събрали заедно един английски агент и агент на СССР (б.р. – Съюз на съветските социалистически републики, съществувал от 1922 до 1991 година). Проф. Рандал Бейкър бил професор в Индиана, където Микола Полонски имал стипендия да учи магистърска степен. По онова време не обсъждали миналото си. След няколко години обаче двамата се срещнали в Киев. Отишли на опера, а после и на бар. Няколко бутилки шампанско изчезнали, Микола Полонски бутнал всичко от масата, станал и започнал да ругае на „амхар“ – езикът, който се говори в Етиопия. Професорът уточни, че говори 4 езика и разпознава този език, тъй като имал приятели в Етиопия, които ползвали тези думи. Когато украинският му студент седнал, професорът го попитал къде се е научил да говори този език и му казал, че единственият вариант е военната мисия на СССР, за да подкрепят комунистическото правителство 1982 – 1984 г. Полонски си признал, но много бързо се досетил, че не е твърде обичайно и неговият преподавател от Индиана да разбира „амхар“.

След тази среща двамата си дали сметка, че имат много интересно минало и могат да го разкажат. „Моите студенти тук не знаят нищо за студената война. Това е история. Искахме да пресъздадем усещането какво е да живееш в студената война от двете срещуположни страни.“ – каза проф. Бейкър.

Запитан дали това, което се случва в момента между Украйна и Русия е нова студена война, Микола Полански отговори утвърдително. Той разказа, че сега работи като съветник в ООН в Програмата за развитие и в Луганск се опитват да установят управление в тези територии. „Имаме много голямо напрежение на границата с Русия“, коментира Полански.

По отношение на общата им книга проф. Бейкър каза: „Това, което ще видите в книгата е, че имаше огромна разлика между това, което се казваше и това, което беше в действителност. Аз бях там, за да напиша своята докторантура и хванах неволно двама шпиони на Съветския съюз.“ В книгата има много позитивно чувство за хумор, каза той и после разказа интересна история за италианката Лидия, в която имало нещо съмнително, и която „пътувала“ с авиокомпания „Балкан“.

Цялото предаване от 4 ноември 2015 г.