enbg

Проф. Георги Близнашки, 2 септември 2014 г.

2.9.2014 | коментара

Министър-председателят на служебното правителство проф. Георги Близнашки гостува в „Шоуто на Слави”. Водещият Слави Трифонов разговаря с премиера за целите на служебното правителство, за спорните назначения в него, за моментното състояние на държавата и за актуалните проблеми, както и за въпросите, свързани с Избирателната система.

В началото на разговора проф. Близнашки сподели, че е бил изненадан от предложението на президента Плевнелиев да оглави служебното правителство, тъй като е очаквал, заради финансовата и банкова криза, избраният министър-председател да бъде икономист или финансист. Росен Плевнелиев е заявил пред самия професор Близнашки, че с хора от финасовия спектър рискуват, защото имат „едни други взаимоотношения с банковите среди” и мотивирал своя избор с „доброто име” на професора по конституционно право, както и с това, че той „не е забъркван в никакви корупционни схеми”.

Проф. Близнашки заяви, че не съжалява за поетата отговорност да бъде служебен министър-председател и обясни какво го е накарало да приеме поста: „Имаме една обща дестабилизация на институциите, една криза на доверието и всъщност нашата задача е да се върнем към базисните ценности на демокрацията, и това е, което ме изкуши”. „За мен е по-важно да успокоим страстите, да внесем една атмосфера на сигурност, на взаимно доверие”, продължи проф. Близнашки. Той призова политиците да спрат с прекомерно силните изрази, да спрат да се обвиняват в това кой е мафията и да се явят пред избирателите с платформи и идеи, които да мотивират гражданите да направят информиран избор.

На въпрос на Слави Трифонов за уволнените областни управители проф. Близнашки заяви, че смените са били неизбежни, тъй като правителството е трябвало да даде знак, че започва промяна и че не може да запази статуквото. Все пак премиерът уточни, че няма намерение да уволнява повече от половината областни управители. Проф. Близнашки обясни, че 7-8 областни управители, които са участвали в текущата политика, са сменени с интелектуалци и хора от деловите среди, които досега не са участвали активно в политическия живот. Премиерът анонсира, че ще смени още няколко областни управители, защото са хора, които са попаднали в партийни листи за предсрочните парламентарни избори.

Слави Трифонов говори с проф. Близнашки и по голямата тема за смяната на Избирателната система в България. Самият премиер беше председател на Инициативния комитет, който организира мащабна подписка с искане за провеждане на референдум за приемане на мажоритарния вот, електронното гласуване и задължителното гласуване. Проф. Близнашки дори гостува два пъти в „Шоуто на Слави”, където намери съмишленици по тази тема.
Професорът, вече в качеството си на министър-председател, увери, че по никакъв начин не се е отказал от желанието за смяна на Избирателната система. „Трябва да упорстваме и да доведем този замисъл до успешния му край”, заяви премиерът.

Проф. Близнашки сподели, че с екипа си, наред с въпросите относно подготовката и провеждането на изборите, обсъждат и необходимите законодателни промени, касаещи Изборния кодекс. „Едно от нещата, които ще предложим под формата на законопроект ще бъде именно въвеждането на мажоритарния елемент във вариант 50 на 50”, обеща проф. Близнашки. По думите на премиера електронното гласуване също ще бъде предложено за гласуване на следващото Народно събрание. Министър-председателят обяви, че предстои да бъде проведена дискусия с водещи експерти, включително и европейски, които да дадат достатъчни гаранции, че няма да се стигне до злоупотреби при въвеждането на електронния вот.

Относно приемането на задължителното гласуване, проф. Близнашки смята, че въпросът трябва да бъде поставен на референдум. Той напомни, че на 17 септември Върховният административен съд ще гледа делото, относно отхвърлената от последния председател на Народното събрание Михаил Миков подписка за провеждането на референдум по трите точки – мажоритарен вот, електронно гласуване и задължително гласуване. Проф. Близнашки заяви, че ще напусне предвиденото за тогава заседание на Министерски съвет и ще присъства на делото, като очаква да види там и Слави Трифонов. Премиерът заяви, че приема въпросните промени в Изборния кодекс като „кауза” и че, ако следващото НС не ги гласува, ще продължи започнатата кампания.

Пред Слави Трифонов премиерът Близнашки говори и за подготовката на предстоящите изборите. Той заяви, че всеки ден се събира сформираната работна група и се обсъждат всички проблеми. Проф. Близнашки заяви, че доста хора са се страхували да поемат отговорността за подготовката и провеждането на изборите, най-вече заради „Костинбродската афера” и затова в крайна сметка той е поел лично отговорността и се е отказал от идеята да има министър по изборните въпроси.

Министър-председателят заяви, че до момента работят много добре с ЦИК, а последното му разпореждане е било по време на изборите на 5 октомври да се изпратят хора от администрацията в секциите в чужбина, които да следят за евентуални злоупотреби. Освен това проф. Близнашки довери, че е помолил ЦИК и СЕМ, които осъществяват контрол по време на предизборната кампания, „да бъдат по-активни и да е ясно, че въвеждаме ред и дисциплина”. В този контекст премиерът призова партиите да проявяват по-голяма търпимост и толерантност помежду си.

Слави Трифонов постави пред министър-председателя и въпроса с назначенията в служебното правителство. Проф. Близнашки обяви, че кабинетът му е съставен в диалог с президента Плевнелиев, а той самият е направил отвод на някои фигури, но не посочи имена. За кабинета си проф. Близнашки заяви: „В основната си част това са млади и амбициозни хора с доказана експертиза, хубаво образование на Запад най-често, минали през различни постове в чужди банки, фирми, институции. Хора, които имат нужда да се докажат.” Премиерът благодари и на двама „ветерани” – социалния министър Йордан Христосков и вътрешния министър Йордан Бакалов, за това, че са приели да участват в служебното правителство.

Скандалното назначение на Ваньо Танов за шеф на Агенция „Митници” проф. Близнашки определи като „осъзнат избор”. Служебният премиер заяви, че предложението Агенция „Митници” отново да бъде оглавена от прочулия се със скандални телефонни разговори Ваньо Танов, е било повод за тежък разговор с Порожанов: „Разменихме доводи и аргументи, аз очаквах, че ще има съответна реакция, но той (Танов) беше оневинен в крайна сметка. От друга гледна точка той е най-успешният шеф на това ведомство досега, а митниците буквално допреди 2-3 седмици бяха направо разграден двор.” Според проф. Близнашки Ваньо Танов е започнал да въвежда ред в Агенцията и вече „един куп хора е дал на прокуратурата”. Премиерът защити връщането на Ваньо Танов в Агенция „Митници” и със сентенция на Дън Сяу Пин, която гласи: „Не е важна каква е котката – бяла или черна, важното е да лови мишки”.

Проф. Близнашки сподели, че са критикувани и за избора на Ива Йорданова за съветник на министър Илиана Цанова, тъй като се е изявявала като танцьорка в телевизионния проект на „Шоуто на Слави” – „Умна и красива”. „Нашите жени са еманципирани и не можем да ги върнем обратно в онези традиции от отминали времена”, каза премиерът и бе категоричен, че ще защити Ива Йорданова.

Премиерът засегна и темата за управлението на кабинета „Орешарски”. Според проф. Близнашки дупката в бюджета е 1,2 млрд. лв. и по думите му тя е дошла от „завишаване на приходите, когато е планиран бюджетът, за да може да се харчи по-свободно”.
Относно ревизията на предишния кабинет премиерът заяви, че има доста финансово необезпечени договори, сключени, когато вече правителството е знаело, че си отива. Той припомни случая със Зимния дворец, където беше спряна обществената поръчка за ремонт на съоръжението, заради съмнително високата прогнозна стойност на поръчката. Проф. Близнашки похвали и министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков за „зрелия подход” и за спирането на множество необезпечени договори.

Пред министър-председателя Слави Трифонов постави и дилемата: „Президентска република или Парламентарна република?” Проф. Близнашки заяви, че има „твърдо убеждение”, че „парламентарната демокрация е далеч за предпочитане от президентския режим, защото много лесно по нашите географски ширини един президентски режим ще се изроди в автокрация”. „Парламентарната демокрация е голямо завоевание и ние трябва да мислим как да го усъвършенстваме”, заяви премиерът. Според него стъпка в тази насока е приемането на промените в Избирателната система. Проф. Близнашки сподели, че на кръжока по конституционно право, проведен на 12 юли, младите юристи са предложили много свежи идеи. Едно от дискутираните предложения е било за прекъсването на перманентната сесия на Народното събрание и за преминаването му в режим на няколко сесии, с прекъсвания от два-три месеца, в рамките на които депутатите ще са без имунитет и на разположение на съдебните власти за евентуални извършени злоупотреби.

Проф. Близнашки сподели, че се надява след изборите България да има едно силно политическо правителство, което да се ползва с широка подкрепа. В противен случай, той изтъкна неоптимистична перспектива: „Ако се просрочи мандатът на служебното правителство, ние ще бъдем в много сложна ситуация. Нека да напомня, че не беше актуализиран бюджетът.” Ето защо той очаква активно гражданско участие на изборите. По думите му, значителното увеличаване на броя на секциите, най-вече в Западна Европа, е един добър атестат.

Премиерът коментира и слуховете за около милион и половина „мъртви души” в избирателните списъци. Тези цифри, според него, се тиражират, за да може, „ако някой загуби тежко изборите – да има обяснение как са били фалшифицирани”. Според проф. Близнашки не се касае за „мъртви души” в онзи смисъл, в който са употребявани при първите демократично проведени избори в България. Според него несъответствие има, защото голяма част от българите са в чужбина, а се водят на постоянно местожителство в България, според което се изготвят и избирателните списъци. „Генералният проблем е в „активната регистрация”, но Изборният кодекс запази статуквото. Ако преминем към „активна регистрация” този проблем ще отпадне от само себе си”, заяви проф. Близнашки.

Министър-председателят отговори и на укорите, че едно служебно правителство не трябва да се занимава с други задачи, освен с подготовката и провеждането на изборите. Проф. Близнашки заяви, че е единственият човек, който още в средата на 90- те години е публикувал научна статия по темата за служебните правителства. „Служебното правителство трябва да осигури онова, което се нарича „добра администрация”, посочи професорът по конституционно право и допълни, че няма как да оставят без решения натрупани проблеми като спрени европрограми. Според него до края на октомври ще започнат плащания по програма „Околна среда”, а огромни усилия се полагат и за възобновяването на програма „Регионално развитие”.

В разговора със Слави Трифонов неминуемо беше засегната и темата с бедстващите българи в град Мизия. „Направихме не малко”, заяви проф. Близнашки и припомни, че държавата е превела 1 млн. лв. за текущите разплащания и е призовала за активното включване в кампанията „Национална солидарност”. Премиерът заяви, че няма заседание на МС, на което да не се обсъжда темата „Мизия” и дори на утрешното заседание очаква отделните министерства да отделят още средства за бедстващите. Той заяви, че в днешния ден министрите са изпълнили обещанието си да дарят по 300 лева от първите си заплати. Проф. Близнашки сподели още, че са в постоянен диалог с БЧК, но уточни, че средствата не достигат за сериозната инвестиция, която се налага в Мизия.
„Имаме достатъчно делови среди, които вече са си надделяли на масрафа, нека се опитаме още веднъж кой с каквото може да помогне за решаването на тези проблеми”, апелира премиерът. На свой ред проф. Близнашки помоли и хората от Мизия „да не заплашват, че няма да участват в изборите”, а да изпълнят своя граждански дълг и да упражнят своя вот на 5 октомври.

По най-актуалната тема – за искането на едно от ЕРП–тата цената на тока да се повиши с 18 % проф. Близнашки заяви следното: „Доста време не признавахме реалностите. Намалявахме изкуствено цените, а всъщност дупката е огромна”. Той определи като „огромна драма” дълговете на НЕК, които по думите му, до средата на 2015 г. ще са 3, 8 млрд. лв. „Много хора през последните 10-12 г. дерибействаха и трябва да се търси отговорност”, отговори премиерът на съждението на Слави Трифонов, че хората, които са виновни за този дълг, са за затвора.

„Неизбежно ще се тръгне към едно плавно покачване на цените, аз не бих искал да се отива към рязко покачване от 18 %, защото това ще бъде огромна драма за много наши съграждани”, каза още по темата проф. Близнашки. Той уточни, че целта на създадения от служебното правителство Енергиен борд, в който са всички заинтересовани страни, е да се намерят резерви и загубите да се разпределят равномерно, а не да падат само върху гражданите.

Цялото предаване от 2 септември 2014 г.