enbg

Промяната в принципите и обещанията на ГЕРБ след 1 година управление

15.7.2010 | коментара

Тагове:

14 юли 2010 г.

Една година управление на ГЕРБ, това бе темата, обсъждана от седмината от Редколегията, които изказаха своето гражданско мнение.

Относно това как се оценяват промените за тази една година, Ивайло Вълчев заяви: „Когато говорим за промените, трябва да уточним кои промени. Ние, говорейки за промените, които ГЕРБ направи, трябва да говорим за промени общо взето през две седмици – най-вече промени в самите идеи на управлението. Когато една партия идва на власт, тя заявява едни принципи, които ще спазва и си ги работи – или цял мандат, или колкото й отпусне народът. Тук, веднага след спечелването на изборите, бяха декларирани едни принципи, един месец след това бяха декларирани едни други, малко по-късно, за заблуда на противника, бяха декларирани трети (принципи). Вероятно, за да може тия, дето броят изпълнените обещания, да бъдат поставени в шах.”

Тошко Йорданов от Редколегията посочи най – големите гафове на правителството:
„Миналата година министър Дянков обяви, че в цяла Европа сме с най-нисък бюджетен дефицит. След това се оказа, че е излъгал и това го казаха от ЕС.

Той обеща новия бюджет да е най-добрият в Европа, балансиран.
Шест месеца по-късно се актуализира същият този най-добър в Европа бюджет.

В новия бюджет, бюджетният дефицит, който сложиха, е само с половин процент по-нисък от този, който беше по времето на Жан Виденов. Освен това, за първи път след Жан Виденов имаме актуализация в средата на годината.

Бойко Борисов обвинява всички, че са комунисти и казва, че комунистите са най-лошите, с което съм съгласен. Но, също така ще припомня, че той е човек, който е отказал да си хвърли партийната книжка, като е бил в редовете на МВР, а е напуснал МВР, за да си остане партиец.

На изборите бе направено обещание за намаляване на осигуровките с 5 процента.

Обещана беше финансова децентрализация на общините – това не стана, освен, че им намалиха бюджетите.

Докато беше кмет, Бойко Борисов обяви, че Топлофикация трябва да си е на държавата, защото е отвратително да е на общината, която губи пари. Когато стана премиер, каза: „Отвратително е да е на държавата, я да си ходи в общината, да се оправят тия.”

Последва премахване на безконтролното следене в интернет, а те май приеха обратния закон.”

Тошко изтъкна още няколко неспазени обещания:
„Обещание за 10 % икономически растеж годишно, а ние вече сме минус.
Обещание за 20 % ръст на доходите, сигурно неговите са пораснали.
Обещание за 15 % ДДС.”

Според Иво Соромахов, това е първото правителство, което управлява основно в медиите. „Цялата комуникация между отделните министри и министър – председателя, между решенията, които взимат парламентът и правителството, всичко това тече в медиите. Ако за три дена медиите спрат да отразяват дейността на правителството и парламента, държавата ще рухне. Какво се получава обикновено – едни министър казва нещо по Дарик радио, веднага друг министър му отговаря от Сутрешния блок на бТВ, трети от в-к „Пчела и кошер” контраатакува, и в крайна сметка се появява Бойко Борисов, който във в-к „Женски тайни” казва каква е истината за нещата. (…)
Едно време имаше един държавен вестник, сега всички са държавни.” – коментира Сиромахов.

Светльо Митев контрира, че обещанията са за това, да бъдат давани. Ето част от неговите съждения на тема едногодишното управление на ГЕРБ: „Скоро се опитах да си отговоря какво става и мисля, че съм си отговорил неправилно някъде, защото става дума за някаква форма на сбъркана кибернетика. Има две правила в устройството на всяка система, била тя демокрация или пералня. Имам предвид – колкото по-сложна е една система, толкова повече функции може да изпълнява тя, но от друга страна, се състои от много повече части и има вероятност някоя от тези части да се прецака. Но най-лошото става тогава, когато на мястото, където трябва да има електронен чип, има манивела. Тази система е безспорно много по-сигурна, но и много по-ниско функционална.”

Свой анализ на ситуацията направи и Иван Кулеков: „Въпреки че има тенденция химнът на МВР да замени националния химн, за полиция в България изобщо не може да се говори. В държава, в която се разкриват само осем на сто от обирите на жилища и само три на сто от откраднатите автомобили, полиция няма. Ситуацията днес е такава, че у нас няма нито една разумна причина човек да не краде.
България не е полицейска, а пожарникарска държава, тук на всичко случващо се властта реагира като на пожар. Да, властта, което е другото име на Бойко Борисов, безспорно може да реагира. Но едноклетъчното също може да реагира. Чехълчето също може само да реагира. Човекът мисли, после реагира.
В началото на 20-и век в България има един кръг от хора, който се нарича „Мисъл”. Този кръг е образуван от д-р Кръстев, Пейо Яворов, Пенчо Славейков и Петко Тодоров. Любимата книга на кръга „Мисъл” не е била „Винету”. Тогава, за да бъдеш сред първите хора на страната, не е достатъчно да си бил пожарникар. Един век по-късно първите хора на България са д-р Борисов, Цецо, Цецка и Фюрера. Те също са си образували кръг, но досега не е известно този кръг да е образувал мисъл.”