enbg

Петър Паунов, 10 октомври 2014 г.

10.10.2014 | коментара

Актуален гост в „Шоуто на Слави” беше кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той е начело на протестите на хората от югозападния регион, които реагираха остро на преразпределението на гласовете в област Кюстендил.

Припомняме, че след преизчисляване по системата Хеър – Ниймайер, вотът от Турция се прибавя към резултатите в Кюстендил и така ДПС получава мандат за пръв път в областта. За депутат от Кюстендил е излъчен Александър Методиев, известен като Бат’ Сали, който реално е получил едва 38 преференциални гласа, а партията му – 864 гласа. Общият брой на гласувалите в Кюстендил, където мандатите са общо 4, е 61 528.

Ето как видя несправедливото преизчисляване на гласовете кметът Паунов: „Осма политическа сила с 800 гласа. Първи мандат – 20 000 гласа, втори мандат – 14 000 гласа, трети мандат – 7 000 гласа, прескачате 4-ти, 5–и – 3000 гласа и давате мандат на осмия с 800 гласа.” Петър Паунов заяви, че ДПС за пръв път получава мандат в Кюстендил, където партията регистрира най-слабия си резултат в сравнение с всички останали области – 1,47 %.

Слави Трифонов обясни, че тази несправедливост се дължи на това, че гласовете от чужбина не са обособени в самостоятелен избирателен район. „Това е, защото от години политиците бягат от мажоритарен вот”, добави Петър Паунов и продължи: „Но дори тази математика, която е съчинена с този Изборен кодекс, няма как да изпрати Бат’ Сали като депутат от Кюстендил при този резултат. Тук вече е решение на политическите централи и със сигурност Кюстендил е един от малкото райони, в които ДПС не е имало мандат до момента и са решили, че действително за назидание да изпратят депутат от там и то Бат’ Сали – знаков самоковски енергиен бос.” Слави Трифонов сподели „усещането, че с Делян Пеевски и Бат’ Сали ДПС абсолютно съзнателно показват, че ще правят каквото си искат в тази държава.”
Петър Паунов заяви, че ДПС вече са сбъркали с Кюстендил, като преди това са „пресолили навсякъде, в цяла България”. Според кмета на Града на черешите гласуването се обезсмисля, защото „за когото и да гласувате – винаги ще получавате Бат’ Сали или подобен на него.” Петър Паунов е убеден и че се гони конкретна цел – „младите хора и българите да се откажат да гласуват, смятайки, че с тези гласове от Турция вече никога няма да има надежда да постигнеш резултат, отразяващ реалността.”
Слави Трифонов сподели пред своя гост и 7-те предложения на „Шоуто на Слави” за промяна в избирателната система. Петър Паунов застана зад всички 7 точки, сред които са въвеждането на мажоритарен вот, електронно гласуване, задължително гласуване, намаляване на субсидиите на партиите и пряк избор от народа на съдии, прокурори и полицейски началници. Кметът Паунов стигна по-далеч и коригира две от точките – според него броят на депутатите трябва да бъде намален не до 120, а до 100 и да има мандатност (до два мандата) не само на народните представители, а и на всички представители на държавната власт. Гостът предложи и още една точка – възможност за отзоваване на представителите на властта.

В „Шоуто на Слави” кметът Петър Паунов съобщи, че в понеделник ще бъдат блокирани всички международни пътища в Кюстендилско. По думите му блокадата ще продължи, докато Бат’ Сали не бъде оттеглен като представител на Кюстендил и мандатът на ДПС не бъде променен. Кметът Паунов заяви, че резултатите вече са обжалвани, ще бъдат сезирани и всички държавни институции. „Ще посрещнем народните представители, когато полагат клетва”, закани се още той.
Петър Паунов цитира Цветозар Томов от ЦИК, според когото случаят с Бат’ Сали е „аномалия”. „В тълковния речник „аномалия” е отклонение от нормалното, отклонение от законното”, заяви Петър Паунов и допълни, че случаят с Бат’ Сали и Изборния кодекс е именно аномалия. Той сподели още, че много българи от САЩ, Ирландия, Австралия са се включили чрез интернет в кампанията срещу подмяната на вота. Паунов е убеден, че на тази несправедливост трябва да бъде сложен край и политиците да променят избирателната система.
Слави Трифонов видя разлика в начина, по който говорят депутатите и един мажоритарно избран кмет като Петър Паунов. Водещият похвали кюстендилци и кмета Паунов за инициативата. „Това, което правите е страхотно”, заяви Слави Трифонов.

Цялото предаване от 10 октомври 2014 г.