enbg

Пенко Пенков и Никола Николов: „Цената на тока е превърната в политически въпрос“

21.11.2012 | коментара

Пенко Пенков и Никола Николов от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) бяха гости в „Шоуто на Слави“, за да обяснят на зрителите дали точно зелената енергия, производството на която е директива на Европейския съюз, е причина за поскъпването на тока в България: „Правят опит да се оправдават с нас.“ – започна Никола Николов и продължи – „Това е поредното малодушно поведение на това правителство. За пореден път нямат смелостта да кажат истината и да я обяснят. Всеки наш зрител може да си погледне сметката за ток и да види, че от 13-те процента увеличение само една трета се дължи на зелената добавка. Защо ние сме нарочени – аз също нямам обяснение, защото ние сме хората, които са привлекли и направили 5 милиарда частни инвестиции в държавата, за да се изпълнят изискванията на Европейския съюз. А тези изисквания касаят климатичните промени и искат да съхранят планетата за идните поколения.“ Николов подчерта, че в дългосрочен план зелената енергия има постоянна цена, което не може да се каже за останалите източници.

Слави попита гостите си за разумно обяснение на въпроса защо от 100 лева сметка за ток, 40 лева е стойността на тока, а останалите 60 лева са за други неща. Пенко Пенков отговори така: „Причините са много. Това е начинът, по който се изчислява сметката, за да не може никой да знае точно какво съдържа тя. Тези 40 лева са действителната стойност на тока като продукт, а останалите 60 лева са различните услуги, които ни предоставят дружествата, монополисти на пазара. Аз също, преди да възникне този проблем, не се бях заглеждал в сметката си. Като загледах, установих, че има 2 вида пренос, 2 вида достъп, има зелена добавка, която е нещо хубаво, може би, има кафява добавка, има и невъзвръщаеми разходи, които, честно казано, не ги знам какви са. Има много компоненти, които образуват тази 60 процентна част от сметката и които не са много ясни, тъй като никой не дава точно обяснение какви действителни разходи покриват.“ Никола Николов добави, че не е ясно как се контролират дружествата: „Ако помните, в началото на мандата ДАНС влезе в електроразпределителните дружества, вдигна се голяма шумотевица, в края на краищата се оказа, че са се споразумели някак си – за наша сметка.“

Относно причината за увеличението цената на тока Пенко Пенков обясни: „Три години не беше увеличавана цената на тока. Нека приемем, че има някаква средна инфлация, която влияе върху цената на всяка стока и услуга. Истината е, че българският ток, като абсолютна стойност, спрямо останалите цени в Европа, е доста евтин, все още. Разходите по поддръжка на мрежата и ниската ефективност на услугата, която предлагат монополистите, предполага една доста висока цена.“ Пенков каза още, че цената на тока е превърната в политически въпрос и всички управляващи досега се въздържат от навременни по-малки и по-чести увеличения на тока и правят по-редки и по-големи увеличения. Според него, въпреки увеличението, в енергийната система в България липсват пари, които трябва да бъдат взети от някого. Именно затова е дошло решението да се наложи незаконна такса на производителите на зелена енергия. Гостите нарекоха наложената им такса за достъп до мрежата „директна кражба, която мачка законите и конституцията на страната“. Доказателство за това според тях е скоростната промяна на закона с по-задна дата. Въпреки това Европейската комисия вече е започнала разследване срещу България за нерегламентирана държавна помощ, заради действията на ДКЕВР за тази такса, коментираха събеседниците.

Според Николов и Пенков хората, които управляват България, нямат смелост правилно и точно да кажат истината за увеличението на цената на тока и затова обвиняват производителите на зелена енергия. Причината за това е в невъзможността да се обяснят другите загуби, както и обидно ниските доходи на българите. Двамата казаха още, че ако страната ни не спази ангажиментите си към Европейския съюз по отношение на зелената енергия, за нея ще последват тежки парични санкции.