enbg

Н. Пр. Такаши Коидзуми, 19 март 2013 г.

19.3.2013 | коментара

На български език пожела да говори японският посланик в България Негово Превъзходителство Такаши Коидзуми при гостуването си в „Шоуто на Слави“. Такаши Коидзуми е живял 8 години в България – през 1978 г. завършва специалност „литература“ в СУ „Св. Климент Охридски“, а от 5 месеца е посланик на Япония в страната ни. „Аз се завърнах в България през октомври миналата година и България е като моя втора родина“, каза Такаши Коидзуми пред Слави Трифонов и допълни, че при завръщането си в България е почувствал „облекчение“ като от завръщане у дома.

Пред водещия и възпитаници на 18-то СОУ в София, с изучаване на източни езици, дошли да гледат предаването на живо, Негово Превъзходителство разказа за начина, по който японският народ е реагирал по време на трагедията във Фукушима преди 2 години. „В Япония има много, много природни бедствия – цунами, земетресения, тайфуни и наводнения и затова може би сме свикнали в такава ситуация“, каза посланикът. Той сподели, че от малки в училище са обучавани как да реагират в извънредни ситуации. Такаши Коидзуми каза, че японците като „земеделски народ“ преодолявали трагедията с „взаимопомощ“. Гостът се съгласи със Слави Трифонов, че религиите, които изповядват японците, също оказват влияние за спокойствието, с което те отвръщат на сполетяващите ги природни бедствия.

Посланикът на Япония коментира и променена България след комунистическия режим. Според него е „голяма промяна“ това, че българите могат да говорят и живеят свободно и да осъществяват свободно икономически дейности.

Цялото предаване от 19 март 2013 г.