enbg

Николай Цонев, 12 декември 2012 г.

12.12.2012 | коментара

„Тъй като сте си абсолютен престъпник, колеги, като за всеки един престъпник – долу на земята“. С тези думи на зам.-градския прокурор Роман Василев през 2010 година беше арестуван бившият военен министър Николай Цонев. Показният арест беше излъчен в медиите, след което започнаха делата срещу бившия министър. Николай Цонев гостува в „Шоуто на Слави“ и обясни, че по две от делата е оправдан окончателно, а по другите две чака втора инстанция. “На свобода съм, защото съм невинен“ бяха първите думи на Николай Цонев пред Слави.

На следващия ден Цонев гледал ареста си по телевизията. Първоначално той прекарал 70 дни в Ареста на Националното следствие. Свижданията били разрешени по веднъж на две седмици и представлявали 30 минутен разговор по телефона в малка кабинка. Сила в тежките моменти му давали жена му и децата, които били убедени в невинността му: „За мен беше много важно, че тя ми вярваше, подкрепяше ме, съобщаваше ми, че всички наши приятели, познати и близки ме подкрепят. Това за мен беше достатъчно.“, каза Цонев.

„Обвиниха ме, че съм дал подкуп, след като и вие, и цялата страна, видяха, че по това време, когато уж съм дал – ме арестуваха. Истината е, че аз не знаех какво става, чак когато отидох в Следствието, ми обясниха. След това правиха обиск вкъщи. След това ме разкарваха по болниците до 1 ч. през нощта, тъй като аз преди години имах едно заболяване и трябваше да пия определени хапчета.“ Според него е бил набеден за показен арест, защото зад него нямало никакви икономически и политически групировки, които да го защитават, а от партията му НДСВ са заели неутрална позиция и решили той да е изкупителна жертва.

От ареста Цонев излязъл с пареза на краката и 8 месеца се лекувал. След като делото мине на трета инстанция той има право да заведе дело срещу прокуратурата, а по отношение на самия арест е заведено дело в Страсбург още през 2010 година. „Най-големите мои защитници и адвокати са Цветан Цветанов и Николай Кокинов, които на другия ден, след като ме оправдаха, казаха: ами там има някакви 20 хиляди евро – чии са… След като не се знае чии са, защо има дело въобще?“, попита Цонев.

Бившият военен министър коментира и актуални теми – летенето на хора от правителството с военни хеликоптери и случая с френските командоси, пребити от български селяни. Цонев каза, че е неприемливо министър-председателят и министрите редовно да летят с военни хеликоптери. Според него тези вертолети могат да се използват само при бедствия и аварии. Гостът уточни, че летателните часове на тези хеликоптери се плащат от бюджета и от всички нас. Относно потуления случай с френските командоси, които бяха бити от български селяни в плевенско, Цонев каза, че присъствието на командосите на българска територия е незаконно, защото няма разрешение от Народното събрание и Министерски съвет, което според него е и пробив на националната ни сигурност.

Цялото предаване от 12 декември 2012 г.