enbg

Найден Найденов и Камило Плачи за успехите на волейбола ни

6.9.2012 | коментара

Треньорите на националния отбор по волейбол, които изведоха България до четвърто място на Олимпиадата в Лондон, бяха гости в „Шоуто на Слави” на празника на Съединението. Слави изрази благодарността си към Найден Найденов и Камило Плачи за радостта, която са донесли на българите през лятото.

На въпрос дали е очаквал националният отбор да стигне толкова напред на Олимпиадата, Найден Найденов отговори: „Когато отидем на едно такова състезание, винаги трябва да очакваме. Ако не очакваме и нямаме надежди, няма какво да ходим.” Относно атмосферата и скандалите във волейбола преди Олимпиадата, Найденов допълни: „Вярата в момчетата беше една от главните причини да стана треньор на националния отбор в тази тежка ситуация. Вярвах в тях, защото ги познавам от много години и бях убеден, че те могат. Просто трябваше да повярват в това и да се създаде колектив.”

Найден Найденов каза, че тепърва ще се преговаря с Матей Казийски: „За да остане в този отбор, той първо трябваше да промени своето мислене. В този колектив той много не се съвместяваше. Защото ние станахме един отбор, в който да няма звезди. И когато има една звезда, тя дразни останалите. При колективните спортове това е много важно.”

По отношение на размяната на постовете в щаба на отбора между него и Камило Плачи, Найденов шеговито заяви, че с италианеца ще се сменят като Путин и Медведев – след като изтекат следващите 4 години, особено ако отново отборът има успех на Олимпиадата.

Новият старши треньор на националния – Камило Плачи, каза, че след 4 години работа в България вече се чувства българин. Той изрази съжаление, че след девет победи, постигнати срещу родната Италия, загуби десетия мач – за бронзовите медали на Олимпийските игри. Според него ключовият мач, в който волейболистите ни са си повярвали, е този с Полша: „Олимпиадата е една голяма витрина за всички. Когато отборът реши да играе добре, с всички елементи на играта – без да мисли какво би станало, всичко се получава много по-лесно. Опитът ми подсказва, че винаги има един ключов мач. Мачът с Полша ни даде положителната крачка.”

Относно факта, че на почивките говореше с играчите на италиански, Плачи обясни: „Осем от играчите в националния отбор са играли в Италия. Още повече – аз от 4 години работя с този отбор. Техническите термини се използват както в обикновения разговор, така и по време на тренировките.”

Треньорът открива много сходни черти между сънародниците му и българите: „Имам изключително положително отношение към българите, защото аз съм от Южна Италия и българите имат характер, подобен на хората от Южна Италия – много гостоприемни са, обичат традиционната народна музика, имат много високо чувство за приятелство. Това са качества, които има нашият южен народ и аз ги намерих и у българите.”