enbg

Музиканти от търновско училище впечатлиха Слави

17.2.2012 | коментара

16 февруари 2012 г.

30 годишен юбилей отбелязва тази година едно от най-големите училища в България – СОУ „Емилиян Станев“, което се намира във Велико Търново. В училището се изучават музика, изобразително изкуство, хореография, информационни технологии и чужди езици, между които и японски. По повод юбилея в „Шоуто на Слави“ гостуваха директорът на училището д-р Катерина Данаилова и негови възпитаници.

Гостуването започна с изпълнение на 11 годишната Василена на флейта и продължи с народната песен „Кацнала ми сива гълъбка“, изпята от 12-годишната Анина Ангелова. Третото изпълнение беше на близначките Мария-Десислава и Дарена-Светослава от Дряново, които изсвириха на акордеон произведение на Астор Пиацола, а на финала 10 годишната Милица впечатли Слави с изпълнението на песента „Жена на всички времена“.

Д-р Данаилова обясни, че в момента възпитаниците на училището, ръководено от нея, са 1100. „Ние успяваме да съчетаем традиции и новаторство – японски с народно пеене, с хореография…“ – каза директорката. На въпрос на Слави за възпитанието и ценностите, които се опитва да възпита в учениците си, Данаилова цитира думите на патрона на училището Емилиян Станев: „всяка власт се оказва най-измамлив фалшификат на свободата“ и допълни, че единственото ценно – това е изкуството.

Директорката припомни и друга интересна мисъл на Емилиян Станев, която е относно педагогиката и гласи, че „развалените възрастни се опитват да учат неразвалените деца.“ Тя покани всички зрители на празника по повод юбилея на училището, който ще бъде отбелязан с оперетна постановка по разкази на Емилиян Станев – на 22 февруари, в актовата зала на училището.