enbg

Минчо Спасов, 11 юни 2013 г.

11.6.2013 | коментара

Актуален гост в “Шоуто на Слави” беше бившият председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност, юристът Минчо Спасов. Той коментира днешното съобщение на говорителя на Софийска градска прокуратура, според което проверката на Инспектората на Върховна касационна прокуратура е установила, че Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов са невинни за съдържанието на разговора, който изтече като СРС.

Според Минчо Спасов в разговора, проведен в дома на бившия министър-председател, могат да се открият “улики за поне 6 тежки престъпления”, като, по думите му, само едното може да се приеме за престъпление с неизвестен извършител. Юристът уточни, че то касае събирането на информация със специални технически средства, т.е. подслушването, което “очевидно е незаконно, след като прокуратурата обяви, че не тя е подслушвала”. Останалите 5 престъпления, за които има улики, обаче са с известен извършител, смята Минчо Спасов. Той посочи и от какъв характер са престъпленията и кои са техните извършители. На първо място юристът посочи престъпление по чл. 289, тъй като Бойко Борисов склонява лице от прокуратурата “да направи нещо за предотвратяване на наказателно преследване” срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Незаконните действия на градския прокурор Кокинов също са ясни според Минчо Спасов, защото “той е прокурор, който съдейства на уличено лице, което още не е подсъдим, да избегне наказателно преследване, като му издава факти – следствена тайна.” “Изнасянето на следствена тайна е изнасяне и на държавна тайна, съгласно Закона за защита на класифицираната информация, Приложение 1”, обясни правистът. Същото престъпление извършва и Бойко Борисов, убеден е Минчо Спасов, тъй като бившият премиер докладва по телефона на неизвестно лице (по предположение на госта това е Цветан Цветанов) какво е разкрила проверката на прокуратурата във връзка с незаконните подслушвания. “Борисов му докладва – “тука бъди спокоен, това са разкрили, това не са разкрили, това ще съобщят, това няма да съобщят” – това също е класифицирана информация към онзи момент”, заяви Минчо Спасов. Друго престъпление с известен извършител, посочено от госта, е “търговията с влияние”, която се вижда от “подхода на Кокинов, който иска да стане Апелативен прокурор на три граници”. Юристът открива улики и за престъпление, което е свързано със “злоупотреби с европейски средства”. Минчо Спасов припомни, че в записания разговор става въпрос за 20 млн. техническа помощ за земеделските производители, които, по думите на Борисов, “не са за кравари”, а за определени от неговите пиари медии.

Минчо Спасов анализира и факта, че Градската касационна прокуратура съобщи за невинността на Борисов, Кокинов и Найденов, а не Върховната касационна прокуратура, която е извършила проверката за съдържанието на разговора между тримата. Минчо Спасов заяви: “…Главна касационна прокуратура, която е светая светих на прокуратурата, това е най-висшето контролно звено и Инспектората не застава пред нас и пред зрителите с лицето си, а възлага на Градска прокуратура те да бъдат транслаторите на това решение. Има някаква степен на гузност.” Според Минчо Спасов не е толкова важно дали на Борисов, Кокинов и Найденов “ще им се размине”, а “важен е ерозионният ефект, който това действие на прокуратурата ще има върху младите прокурори”. Защото те са видели “как техен началник се среща с обвиняем, обяснява му какво има по делото и се моли на общия тартор да бъде издигнат в кариерата.”

Минчо Спасов обясни, че все пак решението няма “сила на присъдно нещо”, тъй като то е акт на Градска прокуратура и може да бъде обжалван пред главния прокурор от “всяко заинтересовано лице”. Минчо Спасов обясни, че “лично е заинтересован” като гражданин и предложи на Слави Трифонов “да си разделят задачите” в обжалването на решението на прокуратурата. Така двамата се разбраха, по Закона за достъп до класифицирана информация, Слави Трифонов да поиска постановлението на Градска прокуратура за отказ да образува предварително производство, а Минчо Спасов да напише жалбата до главния прокурор Сотир Цацаров. “Рейтингът на Цацаров ще спадне, ако не реагира адекватно на това решение”, коментира Минчо Спасов.

Цялото предаване от 11 юни 2013 г.