enbg

Милен Керемедчиев, 19 септември 2018 г.

19.9.2018 | коментара

Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев гостува в „Шоуто на Слави“ и коментира събитията от последната седмица, когато европейските депутати гласуваха с голямо мнозинство да се задейства чл. 7 от Договора за ЕС (ДЕС) срещу Унгария, което може да доведе до това страната да изгуби правото си на глас в Съвета на ЕС.

„Това, което се случи в Европейския парламент, беше последното усилие на този парламент да наложи либерално-демократичните ценности, с които бяха избрани преди 4 години тези евродепутати“, каза бившият зам.-външен министър. Според него опитът е бил с две насочености – първо, да се обединят демократичните и либералните партии в Европейския парламент, и второ – да се успокоят „основните донори“ като Холандия, Дания, Швеция, Германия, че основните реципиенти, каквато е Унгария, ще са послушни.

Милен Керемедчиев отбеляза, че Унгария е на второ място по придобиване на средства от Европейските фондове. Но въпреки това министър-председателят й Виктор Орбан „не слуша“, защото Европа вече не е същата. Според Керемедчиев следващият Европейски парламент „ще се състои от много голяма част популисти и крайни националисти“, които най-вероятно ще станат втора или първа политическа сила. Това би довело до още по-ожесточено противопоставяне: „Не говорим за изток-запад. Вече говорим за север-юг, защото северните държави, основните донори, всъщност се сблъскват с основополагащи държави като Италия, Австрия, Германия“, обясни гостът.

Керемедчиев изрази съгласие с изказаното от водещия мнение, че проблемите започват с „поканата“ на Ангела Меркел към емигрантите. Бившият ни зам.-външен министър коментира: „Госпожа Меркел живее в друго измерение и в друго време. Тя живее във времето, когато западноевропейската демокрация и ценности бяха един юмрук“. Той обясни, че това вече го няма: „Г-н Тръмп обявява Европейския съюз за враг и за търговски съперник. Ердоган шантажира Европа. Европа всъщност плаща за своята безопасност“.

На въпрос за мястото на България в тези процеси, Керемедчиев отговори, че до момента външната политика на държавата ни е била „шизофренна“, защото управляващите са били склонни да се съгласяват и с Орбан, и с Меркел, в зависимост от това кой е на посещение у нас или кой им се обади по телефона. Според бившия зам.-външен министър тази година това се е променило и с подкрепата към Унгария най-накрая България се е определила: „България се определи там, където всъщност ние сме – в Източна Европа, в Европейския съюз. Ние все още се учим на демокрация. Ние сме реципиенти“.

Милен Керемедчиев прогнозира, че на предстоящите Европейски избори партиите на Ангела Меркел и на лидерите в Европа ще претърпят страхотен удар. Освен това Виктор Орбан е нужен на Меркел, защото партията му е част от Европейската народна партия и ако бъде изключена, ЕНП ще загуби много места в бъдещия Европейски парламент. Президентът на Франция Еманюел Макрон, от своя страна, се очертава като опозиция и на Орбан, и на Меркел: „Макрон има възможност да поведе левите либерални партии, да ги обедини, но в момента либералните партии са едва на четвърто място в Европейския парламент. Възможността те да стигнат до първо и до второ място е нулева“, обясни гостът.

Керемедчиев призова да бъдем реалисти и да сме наясно, че Европа се е променила и „ще стане повече мащеха на нас, европейците, отколкото майка, за каквато я мислехме досега“. Причината за това, според госта, е че след навлизането на национализма в следващия Европейски парламент, всички опити за допълнително интегриране на България, като влизане в Еврозоната и Шенген, ще срещат сериозен отпор. По думите му всичко това е необходимо, защото ще доведе до сваляне на „розовите очила“, с които е живеела Европа до момента.

На финала Милен Керемедчиев призова България да е единна и да отстоява изконните си ценности: „Ние трябва да използваме механизмите на Европейския съюз, както ги използват и Чехия, и Унгария, и Полша“.

Цялото предаване от 19 септември 2018 г.