enbg

Микола Балтажи, 7 май 2015 г.

7.5.2015 | коментара

Русия със своите агресивни действия в Украйна приближава света към Трета световна война, това заяви в „Шоуто на Слави“ извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България – Микола Балтажи.

Пред водещия Слави Трифонов Микола Балтажи сподели, че е украински етнически българин. Предците му, родом от Сливенска област, през 19 век се преселили в тогавашна Царска Русия. Микола Балтажи разказа, че с България го свързва още изследователската му дейност като българист, множеството му стажове и командировки, както и многото приятели у нас. Той е вече четвърта година посланик на Украйна в България.

Микола Балтажи заяви, че мнозина не знаят какво точно се случва в Украйна след анексирането на Крим и поради тази причина извършва активна работа с политици, интелектуалци, бизнесмени и с украинските граждани в България. Целта на Балтажи е хората да получат обективна информация за случващото се в страната му. Според дипломата в Украйна се е извършила „революция на достойнството“ с протестите на Майдана, предизвикани от отказа на предишната власт да подпише спогодбата за асоцииране с Европейския съюз. Балтажи заяви, че борбата на украинците за независимост и свобода обаче е била третирана другояче от руските управници, които с пропагандната война направили всичко възможно да откъснат Украйна от европейския й път.
„След незаконното анексиране на Крим, за Руската федерация продължава „хибридната война“ в Източна Украйна“, каза Микола Балтажи. Според него претекстът на Русия, че защитава рускоговорящите в размирния регион, е несериозен, тъй като те не са имали „никога никакъв проблем“ в Украйна. Освен това, според Балтажи – и от двете страни на барикадата има хора, които говорят на руски език, в това число и над 50% от състава на т. нар. „Украинска антитерористична организация“. Според Балтажи парадоксален е и фактът, че руският президент Путин отрича да е пращал войници и танкове в Украйна. „Какво търсят при нас стотици танкове, артилерийски системи, редовни руски войници?“ – попита Балтажи и допълни иронично: „Руският президент последен ще научи, че в Украйна има руски войници“. Посланикът на Украйна в България недоумява защо икономически въпроси, като подписването на спогодбата за асоцииране с ЕС от страна на Украйна, трябва да се решават по военен начин.

Все пак Микола Балтажи смята, че Минските споразумения, подписани и от Русия, имат шанс, въпреки че т. нар. от него „руско-терористични сили“ не изпълнявали задълженията си. „Сега се прегрупират, никой не знае какво ще стане след 9 май“, заяви Балтажи. По думите му на границата с Украйна има струпване на войски, а в анексирания Крим „се вкарват почти всеки ден военна техника, войници, т. нар. „хуманитарни конвои“, съдържанието, на които не е известно“. Балтажи е убеден, че „има някаква цел, която ще бъде реализирана“ и дори стигна по-далеч: „Ние сигнализирахме пред ООН, че международната общност трябва да спре усилията на Руската федерация, която преследвайки геополитическите си амбиции, фактически с нейните агресивни действия приближава света към Трета световна война.“

Пред Слави Трифонов посланик Никола Балтажи говори и за предстоящия ден на Европа и Ден на победата – 9 май, и същевременно направи своя исторически прочит на събитията от Втората световна война. Според Балтажи войната за Украйна не започва на 22 юни 1941 г., за което говори съветската и руската историография, а започва на 1 септември 1939 г., когато Германия нахлува в Полша. Дипломатът отбеляза, че тогава са бомбардирани сегашните украински градове Лвов и Волин, които по това време са били част от територията на Полша. По думите му, в този момент 120 000 украински войници са взели участие срещу нападението на Вермахта. Пак според Никола Балтажи над 8 милиони украинци загиват през Втората световна война, като милиони украински войници са участвали във войските на Великобритания, Франция, Канада, САЩ, Полша, Чехословакия. Украинци участват и на страната на Съветския съюз в „срамната война“ срещу Финландия, припомни Балтажи.

Посланик Никола Балтажи сподели, че наскоро Украйна е приела пакет от закони, насочени върху възстановяване на историческата истина и справедливостта. Именно в съответствие с тези закони на 8 май Украйна ще отбележи Деня на паметта и примирението, а на 9 май – Деня на победата над нацизма през Втората световна война. Никола Балтажи сподели, че Украйна се отказва от съветския начин на празнуване на Деня на победата с военни паради. „Ние сега искаме да се фокусираме върху увековечаването на паметта на всички жертви“, довери Балтажи. Ето защо на 9 май в Украйна вместо военен парад, ще бъдат положени венци на паметниците на героите и жертвите на войната и ще бъдат проведени срещи с ветерани от Втората световна война.

В края на разговора Никола Балтажи изрази недоумението си от това, че чуждестранни лидери ще посетят парада на руските войски на Червения площад в Москва, при положение, че част от тези войски се намират в Донецк и Луганск. „Фактически те са агресор“, завърши посланик Балтажи.

На финала на своето гостуване в „Шоуто на Слави“ посланикът на Украйна в България Никола Балтажи изпя прочувствената балада „Степом, степом“.

Цялото предаване от 7 май 2015 г.