enbg

Любомир Врачаревич залага на реалната самоотбрана и избягва да медитира

19.9.2011 | коментара

16 септември 2011 г.

Основателят на Real Aikido Любомир Врачаревич беше гост в Шоуто на Слави. „Това е изкуство на самоотбрана – това, което става на улицата, в кафенето“, представя своя стил Врачаревич и пояснява, че реалното айкидо може да се тренира и от деца от 4 – годишна възраст, може и от възрастни на 50 – 60 години. „Това е облагородяване на духа, а техниката също може да бъде полезна.“

Историята на реалното айкидо започва преди 40 години, когато Врачаревич е младежки активист и охранява клуб, в който има бал. При спречкване с хулигани, той е прободен в гърдите с нож. Това е повратната точка за него, когато решава, че иска да се научи на самоотбрана, а също да учи и децата и младите хора да се отбраняват.

Днес, поглеждайки назад Любомир Врачаревич синтезира нещата така: „Стана така, че 43 години имам свой стил, приспособих го към условията на живот, и днес в 30 страни по света съществуват мои клубове и федерации. (…) Другата страна на реалното айкидо е тази, с която се занимават бодигардове, армия, полиция, специални части.“ За същността на Real Aikido учителят уточнява: „Напълно се използва енергията на противника, и той се довежда в позиция на контрол. Айкидото е в динамиката. Винаги се внимава да не се травмира противникът, няма директен сблъсък. Нападения с пистолет, нож, бутилка, всичко може да се парира. Философията е проста – това е философия на живота – ако някой иска да те удари, трябва да се дръпнеш настрана, да го извадиш от равновесие, да го блокираш, да докажеш илюзорността на това нападение.“

На въпрос защо точно сърбин се занимава с айкидо и защо той не е в Япония, където са корените на Айкидо, Любомир Врачаревич отговори с интересна история. Самият той два пъти е бил в Япония, а през първите 5 години е тренирал японското айкидо.

Когато отишъл на семинар с японци, той имал свое виждане за нещата: „Когато отивам на семинар при японец, правя отбраната от удар в главата. Когато за пръв път отидох в Япония , аз го правех така, както на мен ми се иска да го направя и както би било в естествени условия. Японецът зае една поза, аз тръгнах да го удрям – ударих го и по главата, и по рамото. Той се разсърди и ми казва – това не е айкидо! Защото той иска, когато го нападам, да използвам специални положения.

Аз уважавам японското айкидо, това е философия, това е тяхната религия, начина на живот, медитация…“
Врачаревич беше категоричен, че не медитира и причината бе изключително проста:
„Не, много филми съм гледал – докато той медитира, другият го фраска по главата.“

В края на разговора Врачаревич призна, че много е слушал за Слави и е гледал предавания на шоуто, затова той беше подготвен и подари на водещия почетния знак на Световната федерация по Real Aikido. Той обяви също, че от днес Слави Трифонов е почетен заместник председател на Световния клуб по Real Aikido, като официалните документи ще пристигнат до дни.

Любомир Врачаревич беше донесъл и друг подарък за Слави. Като реален айкидист и истински сърбин, той поднесе на водещия „нещо национално“, в което се сипва ракийка.