enbg

Лучано Бенетон: Обединението прави силата

23.6.2010 | коментара

22 юни 2010 г.

Лучано Бенетон гостува в Шоуто на Слави. Това не е първата му визита, затова той сподели своя поглед над промените – светът се променя всеки ден, променила се е и България. Впечатленията му от нашата страна са, че има много промени – „във всички случаи, към по-добро”.

„В последно време живеем в по-разстроена ситуация в икономическо отношение, така че не можем да бъдем много оптимистични, но бих казал, че такива моменти е имало и в миналото и те биват преодолявани.” – коментира Лучано Бенетон.

На световния пазар потреблението намалява, анализира г-н Бенетон и добавя, че по негови наблюдения Европа се намира на stand by. „Най-много се притесняват хората, които са взели заеми или имат ипотеки, но аз усещам една обща воля да се върви напред”. – добавя бизнесменът. Що се касае до техния бизнес, Лучано Бенетон заяви, че са се насочили към Азия, към големите пазари Китай и Индия, и в същото време не изпускат от поглед Щатите.

На въпрос, насочен към провокацията в техните реклами, г-н Бенетон отговори, че са се опитвали да привлекат вниманието на хората към доста по-сериозни неща, без целта им да е била само един определен продукт. Целта той формулира така: „Убеден съм, че такива неща променят мисленето. Първите такива реклами направихме в началото на 80-те години. Всяка една раса, всяка една държава за нас беше потенциален клиент. Така че ние ги извадихме всичките и ги поставихме на една плоскост. В този момент в някои страни имаше силен расизъм и след известно време, аз мисля, че този проблем беше преодолян. Надявам се, че сме дали принос към този процес.”

Лучано Бенетон заяви, че още от създаването на фирмата си били ориентирани към сътрудничеството, той въвличал всички свои приятели. Няма магическа рецепта за това как да намериш добри сътрудници, казва Бенетон, но добавя, че този усет се изгражда с времето. „Нашият бизнес е създаден от четирима братя и аз като най-голям имах идеята, че обединението прави силата.”

От две години Лучано Бенетон прави околосветско пътешествие с лодка. Той разказва, че когато му остане време, прави следващия етап от пътешествието. По план и през следващите две години негов дом ще бъде лодката, която в момента е някъде около Нова Зеландия.

Запитан дали е бил изкушен от политическа кариера, Лучано Бенетон отговаря, че и той е залитал в тази посока. По думите му това се случило след 1992 г., когато в Италия имало политическа криза – имало проблеми с корупцията, правителството не функционирало и на всички се струвало, че трябва да отворят нова страница, с хора, които нямат нужда да печелят от политиката.

Бенетон влиза в малка партия, с която изглеждало, че няма шанс, но бил избран. След близо 3 години обаче разбира, че не може да върши две неща едновременно – бизнес и политика, признава, че проблемът касае единствено въпрос на време. Освен, че няма как да бъде на двете места, разбира и че не може да повлияе по никакъв начин.

Не са имали неприятности с политиците, а за бизнеса си нямат нужда от помощта им, казва Бенетон. По думите му, имат други дейности, в които политиката има по-голямо влияние и там вече „трябва да имаш съвместно съществуване”.