enbg

Кънчо Стойчев, 19 февруари 2013 г.

19.2.2013 | коментара

Социологът Кънчо Стойчев, в разговор със Слави Трифонов, коментира протестите в страната, както и извънредния брифинг на премиера Бойко Борисов. Най-напред социологът коментира кървавите сцени пред Софийския университет от същата вечер. Според него няма оправдание за тези сцени, защото са се случили в Деня на Васил Левски: „…Може това да са били екзалтирани младежи, може всичко да е било, но на този ден да биеш народа, на деня, който е денят на народа, на народното самосъзнание, Денят на Левски, да направиш това безобразие, това няма да остане ненаказано.“ Кънчо Стойчев изрази мнение, че е имало издадена заповед „Бий народа“. Попитан от водещия кой може да е издал тази заповед, социологът отговори, като си послужи с „ново кодово наименование“ – Чингиз Хан.

Кънчо Стойчев коментира и извънредния брифинг на Бойко Борисов, даден по-рано през деня. Според него зад „днешното красноречие“ на премиера стои едно „менте“. „Аз в първия момент повярвах, там се явяват някакви хора – организатори на протеста. Стана ми странно защо те протестират, а хвалят правителството. Обърках се. Още на третата минута стана ясно, че ни пробутват поредното менте“, каза Кънчо Стойчев. Той е на мнение, че правителството на ГЕРБ ще бъде запомнено като „правителството на лъжата“, а символ на лъжата през последните три години и половина са били „всичките тези лентички“.

В по-мащабен поглед Кънчо Стойчев изрази тезата, че големият проблем на българите е, че „продължаваме да бъдем фиксирани в личностите, в лицата, в някакъв водач“. Той се позова на световната история и каза: „Онези страни, които са проспериращи, имат една обща черта – и това е институционалната стабилност, доминация на институциите, пазене на институциите, управление чрез институциите. И обратното – най-бедните страни, с това се характеризират, че имат един индианец начело и никакви институции.“ Социологът заяви, че през последните три години и половина се е извършило „тотално разрушаване на неукрепналите български институции.“ Той даде за пример и конкретния проблем с високите цени на тока, които са били позволени, заради „нефункциониращата“ и „унищожена“ ДКЕВР. Според Кънчо Стойчев не работи и една „прекрасна комисия“ като Комисията за Защита на Конкуренцията. Нещо повече – според социолога, Парламентът бил „унищожен“ и „принизен“, „за да грее една звезда“. В този ред на мисли, Кънчо Стойчев сподели и мрачната си прогноза, че България е „пред прага на икономически колапс“.

Накрая социологът начерта и най-доброто, според него, решение, предвид създалата се ситуация – правителството на ГЕРБ да подаде оставка и да се мине към избори. „… И най-важното е, да се направят избори, не от това правителство, защото два пъти повече българи са убедени, че ще бъдат фалшифицирани тези избори“, каза социологът.

Какво още каза Кънчо Стойчев за брифинга на Бойко Борисов, както и за политиката на финансовия министър Симеон Дянков, вижте във видеото.

Цялото предаване от 19 февруари 2013 г.