enbg

Коментар за свалените от Нова Телевизия карикатури на Чавдар Николов

14.4.2016 | коментара

В предаването от 14 април 2016 г. Слави Трифонов коментира свалянето на карикатурите и уволнението на Чавдар Николов от Нова Телевизия.

„Уважаеми зрители, знаете ли какво е логото на новините на една национална частна телевизия? Имам предвид Нова Телевизия. Логото е: „Свободни да виждаме истината“. Как гордо звучи – свободни да виждаме истината? Обаче се оказа, че въобще не са свободни да виждат истината.
Вчера, в Сутрешния си блок, Нова телевизия излъчи анимационна карикатура с автор Чавдар Николов, осмиваща изказването на министър-председателя Бойко Борисов за „свинските опашки“. Няколко часа по-късно авторът е уволнен. Видеото е изтрито от всички сайтове на Нова. Всички карикатури на същия автор са изтрити от всички сайтове и платформи на тази телевизия. Ето това е истинска цензура. Брутална цензура! Нова телевизия плю на логото си. На името си. На достойнството си.

Не съм предполагал, че 26 години след падането на тоталитаризма подобно нещо може да се случи отново. В момента в Европа подобна дивашка цензура има само в Турция, заради Ердоган, и в България, заради Бойко Борисов.

В България свинската опашка като символ на цензурата не се появява за първи път. През 1968 година излиза една малка книжка с епиграми – „Люти Чушки“. Автор Радой Ралин. Художник на карикатурите – Борис Димовски. Една от епиграмите е онагледена с карикатура, която представлява прасе с опашка. Но бдителни другари веднага забелязват, че опашката на прасето едно към едно съвпада с подписа на тогавашния първи в държавата – Тодор Живков. И се започва изземване на книгата. Изгаряне на всички бройки. Уволняване на авторите. И изпадането им в забвение за дълго време.
Звучи ли ви познато? Случайност? Не мисля!
В Евангелието на Йоан, глава 8-а, стих 32, пише: „И ще знаете истината и истината ще ви освободи.“ И вярно. Карикатуристът Чавдар Николов каза истината. И тя го освободи. От работа.
Господин Николов, Чавдаре, ако искаш, заповядай – добре дошъл да работиш при нас. Тук ще си „свободен да виждаш истината“.

Цялото предаване от 14 април 2016 г.