enbg

Калоян Желязков и Цветан Ревански, 23 ноември 2016 г.

23.11.2016 | коментара

Актуални гости в „Шоуто на Слави“ бяха Калоян Желязков и Цветан Ревански. Двамата са част от гражданска инициатива, чиято цел е да се проведе местен референдум по повод на приемането на мигранти в село Бояново, област Ямбол.

Цветан Ревански обясни, че са научили от медиите за възможността в бившите казарми в село Бояново да бъдат настанени мигранти. Калоян Желязков допълни, че преди протеста на местните жители, проведен на 29 октомври, хора от властта, без знанието на кмета на селото, са разглеждали дали теренът в Бояново е пригоден за мигрантски лагер.
„Село Бояново е със 700 души, а този лагер е готов да приеме 2000 мигранти и така местното население ще стане малцинство в своето собствено село“, сподели притесненията си Цветан Ревански. Според Калоян Желязков пък хората в Бояново доскоро са живели в известна сигурност, макар и бедно, а сега живеели в страх. По думите му местните се страхували и защото виждали проблемите, които създават мигрантите в София и Харманли.

Двамата заявиха категорично, че протестът им срещу изграждането на мигрантски лагер не е подтикнат от политическа партия и че подкрепят единствено исканията на местното население.
На въпрос на водещия Слави Трифонов за това какво е мнението на кмета на Бояново, гостите отговориха, че той не е взел позиция по проблема, вероятно заради натиск от страна на партията му. „Малко са кметовете, които биха излезли с тяхното реално виждане на нещата и с тяхната гражданска позиция“, каза Калоян Желязков, чиято майка е от Бояново, а баща му е служил в казармите на селото.

Гостите на Слави Трифонов обявиха, че на 27 ноември, от 18 часа, в зала „Диана“ в Ямбол ще се проведе митинг-концерт в подкрепа на местния референдум. В концерта ще участват певицата Славка Калчева и групата Ice Cream. Калоян Желязков и Цветан Ревански обявиха, че на митинг-концерта ще започне и подписката за свикването на референдума. Двамата обясниха, че за провеждането на референдума са нужни 6000 подписа на граждани от област Ямбол, защото местното допитване ще е за цялата област.

Цялото предаване от 23 ноември 2016 г.