enbg

Йордан Лечков, 14 април 2015 г.

14.4.2015 | коментара

Йордан Лечков беше гост в „Шоуто на Слави“. Преди дни бившият футболист и бивш кмет на Сливен осъди прокуратурата да му плати 20 хиляди лева по иск за над половин милион лева. Парите са обезщетение за нанесени неимуществени вреди и са определени от Окръжния съд в Сливен по първия от шестте иска на Лечков – всеки от тях за по 500 хиляди лева.

Въпреки присъдената сума Лечков каза, че не е удовлетворен от резултата, защото според него сумата не е достатъчно висока и освен това обезщетението няма да бъде платено от конкретния прокурор, носещ отговорност за това дело: „Лошото в случая е, че всички ние ще плащаме – дали са 20, дали са 500 хиляди лева, не искам да коментирам. Искам да се носи персонална отговорност от такива хора, които обвиняват“, каза Лечков. Той търси обезщетение за неимуществени вреди по всяко от шестте дела, по които преди няколко години получи оправдателни присъди. Според него въпросният прокурор Пламен Стефанов, който „ходи по стъпките му“, обслужва политически и икономически интереси. Той предполага, че причината за всички дела срещу него е това, че е станал неудобен за определени кръгове от управляващите. Като извод от всичко това Лечков каза, че съжалява за това, че се е върнал да живее в България и в Сливен, въпреки съветите на съпругата си и добави: „един умен мъж трябва да слуша повече жена си.“

Гостът предаде на Слави диск, съдържащ запис, от който става ясно „как се правят избори в Сливен“. Според думите на Лечков в този запис се споменава и името на въпросния прокурор, както и разпознаваеми гласове и имена на други хора, замесени в подготовка за манипулиране на изборите в Сливен през 2011 година.

Лечков коментира и взаимоотношенията между футболистите от златното поколение и нападките им по медиите, на които всички ставаме свидетели, както и скандалът между него и Димитър Бербатов: „Аз винаги съм бил открит в моите критики, защото в крайна сметка от доста дълги години аз заемам такъв пост. Отговарям за националния отбор. Когато, както и сега ме питаш, аз отговарям… Не съм имал никога лични намерения да нападам някой.“ Той допълни, че уважава и обича всичките си колеги от националния отбор, с които завоюва четвърто място на Световното първенство в САЩ през 1994 година. По отношение на Любослав Пенев, Лечков разказа, че още преди мача между България и Малта имало гласове за това да бъде сменен, но тогава той се застъпил да му бъде даден още един шанс. Във връзка с нападките на бившия селекционер след освобождаването му, Лечков каза следното: „Никъде по света, нито в западния свят, нито тук, не съм виждал някой подчинен да държи на работодателите си такава сметка и такъв тон, и въобще – да прави такива грозни сцени.“ Той зададе и въпроса: „А къде е той сега?“, с който приключи коментара си относно бившия селекционер на България. Относно Димитър Бербатов, Лечков пожела на футболиста на Монако „все по-добро развитие на кариерата“ и добави: „ако се смята за умен мъж, да слуша жена си – да стои в Монако“.

Лечков засегна и темата за тежкото състояние на футболните грандове Левски и ЦСКА, като обясни, че никой от ръководителите на футбола не е щастлив от тази ситуация: „В Левски и в ЦСКА, който дава парата, той трябва да определя правилата. Това, което става в момента с – може да ми се обидят – запалянковци или фенове, не е сериозно. Левски и ЦСКА са големи имена за България и аз винаги съм казвал, че трябва да са силни, за да има силно първенство. И пожелавам да се оправят… Но начинът, по който са тръгнали – не виждам как скоро ще се оправят. Това са някакви усилия на мускули, които не са в правилната посока“, завърши вицепрезидентът на БФС.

Цялото предаване от 14 април 2015 г.