enbg

Италианският принц Флавио Киджи е прототип в „Аномалия“ на Людмила Филипова

1.6.2011 | коментара

31 май 2011 г.

Кралска особа гостува днес в „Шоуто на Слави“. Принц Флавио Киджи е последният наследник на най-старата и известна италианска благородническа фамилия Киджи, с 10-вековна история. През вековете тя е дала на Италия редица папи, видни банкери, кардинали, меценати.

Заедно с него в студиото беше писателката Людмила Филипова. Тя е автор на романите „Анатомия на илюзиите“ (2006), „Червено злато“ (2007), „Стъклени съдби“ (2008), „Мастиленият лабиринт“ (2009) и „Антихтонът на Данте“ (2010), които се превръщат в бестселъри. Книгите й са превеждани в Русия, Сърбия, Гърция, Турция. По три от романите се разработват международни филмови продукции.

Авторката е номинирана в международни литературни конкурси като уважавания американски “Hidden River” и за втори кръг на европейския “Prix du Livre Europeen” 2008.

Флавио Киджи е прототип на главния герой от книгата на Людмила Филипова „Аномалия“, която от днес е на книжния пазар. „Историята е интересна, особено връзката между събитията – каза авторката, – базирана е на действителни събития. Тя миксира най-голямото откритие на Нютон, за което светът почти не подозира, един от най-големите проекти на Пентагона за следващото ниво на интернет, т. нар. „Мозъчна мрежа“ и историята на фамилия Киджи, в която главен герой е прототипът на принц Флавио Киджи“.

Флавио Киджи разказа, че живее „между Италия, Великобритания, България“. Много му харесва страната ни, призна той и добави, че прекарва тук един – два месеца в годината. Тъй като от 15 години идва в България, принцът сподели, че следи политическия живот в България. В тази връзка Слави Трифонов го попита дали знае, че „бодигардът на царя стана министър – председател“ и дали такова нещо е възможно в Италия. „Възможно е, абсолютно, даже и по-лоши неща може да станат там“, отговори гостът.

Любопитна се оказа историята по запознанството между автора на книгата и прототипа на нейния герой – Флавио Киджи. След продължителния първоначален диалог по електронната поща, двамата вече имали уговорена среща на живо в Рим. Принц Киджи споменал, че ще пътува или от Румъния, или от България. Людмила Филипова също се придвижвала към мястото на срещата със самолет, в който се наложило да търпи пияния си спътник. Заради неприятностите, които предизвиквал съседът й, той бил повикан от стюардесата с името Флавио Киджи. Вместо него обаче се обърнал пътникът от предната седалка. Така се оказало, че съдбата била поставила двамата на една седалка и само случайност объркала нещата. Но така или иначе, още по време на полета двамата започнали обсъждането на бъдещата творба на талантливата българка.