enbg

История от живота на Иво Божанов Сиромахов

4.10.2017 | коментара

„Когато бях на десет години, аз се влюбих за пръв път, но момичето, което харесвах, не ми обръщаше никакво внимание. Аз чудех как да я впечатля и ми хрумна, че трябва да й посветя едно стихотворение. Седнах да пиша – добре, но аз не знам как се пише стихотворение и нямах идея за какво да се разказва. Затова реших да описвам това, което виждам през прозореца. Взех един лист, взех моливче, седнах и в продължение на няколко часа изпитах най-страшните мъки на поетическия труд. Гризях моливчето, изпотих се от зор и в крайна сметка, след няколко часа тежка борба, се получи следното стихче:

Цъфна трънка,
цъфна вънка,
вънка, вънка,
цъфна трънка.

В този момент аз разбрах, че силата ми не е в писането. Творбата ми беше много далеч от върховете на поезията и много по-близо до дъното на позора.
Така, едва десетгодишен, аз научих един важен урок – че е важно да имаш жена, която те вдъхновява, но по-важно е да имаш талант.
Днес съм на 45 години и това, което разбрах за тези години е, че е важно да имаш талант, но по-важно е да има жена, която те вдъхновява.“ – думи на Иво Сиромахов преди изпълнението на песента „Аз съм твоят мъж“ от концерт-спектакъла „Има такъв народ“.