enbg

Има бъдеще и то е светло, смята посланикът на Израел у нас

3.6.2010 | коментара

2 юни 2010 г.

На 31-ви май в източната част на Средиземно море, на 50 километра от брега, имаше въоръжен конфликт, който предизвика огромен международен отзвук. Международна флотилия от шест кораба с хуманитарни помощи за палестинците в ивицата Газа беше атакувана от израелски командоси.

Според едни източници са били убити 19 души, а 36 – ранени, а според други медии са убити 9 души, а ранените са трийсет и трима. На борда на шестте кораба е имало общо около 700 активисти и представители на неправителствени организации, включително европейски депутати и журналисти от водещи европейски медии. От своя страна държавата Израел заяви, че това е било акт на самозащита и че военните открили огън, след като били нападнати с брадви и ножове.

За това какво се случва там и защо се случва, водещият на шоуто Слави Трифонов разговаря с посланика на държавата Израел в България Негово Превъзходителство Ноах Гал Гендлер.

Негово Превъзходителство заяви, че Израел е наложил блокада в Ивицата Газа, като въпросната флотилия е била уведомена за тази блокада и са им били дадени координатите на техните хора, но те са отказали да се вслушат в предупреждението. „Тук не става дума за хуманитарна помощ, става дума за нашия суверенитет, те искаха да проникнат в блокадата.” – каза посланикът.

На въпрос защо е бил открит огън от израелските командоси, той отговори, че им е било казано, че това е една мирна флотилия. И това наистина било така, що се отнася до пет от корабите, но на шестия кораб имало много екстремисти, фундаменталисти, професионални войници, анархисти и т.н. Те атакували техните войници с метални прътове, с брадви, отнели едно или повече от оръжията на войниците и открили огън. Войниците не са имали друг избор и е трябвало да реагират, коментира Гендлер. По неговите думи, загиналите са 9 души. Негово превъзходителство изрази дълбоко съжаление за загубата на човешки животи.
Относно ситуацията той уточни, че екипажът е бил съставен от 25 държави, общо 700 души, повечето от тях с мирни намерения, и, смятат, че около 10% от тях са били с враждебни намерения.

На въпроса на Слави кое дава право на Израел да реагира по подобен начин в международни води израелският посланик у нас заяви, че няма проблем, що се отнася до международното право, да реагират по този начин. „В Ивицата Газа съществува терористичен режим, който се контролира от Хамаз. Тази организация бомбардира Израел през последните 8 – 10 години с над 10 000 ракети. Сега единственият начин да бъдат контролирани те, е да се наложи една блокада, за да се предотврати повторно въоръжение. Ние не сме тези, които създават проблема в случая. Египтяните действат по същия начин. Цялата тази информация беше предоставена на флотилията. В момента, в който са отговорили, че ще се противопоставят, израелците са реагирали в рамките на международното право.” – заяви Ноах Гал Гендлер.

Що се отнася до задържаните журналисти на бТВ и иззетите от тях камера и касети, посланик Гендлер каза, че двамата са в самолета и на път за насам. Материалите са в Израел и след приключване на разследването, няма причина да не им бъдат върнати.

Корабите от конвоя са плавали под турски флаг, затова резонен бе въпросът как е реагирала Турция. „Не е тайна, че на Турция не се хареса акцията – каза Гендлер, – но една от турските организации във флотилията, е много насилствена, радикална, която поддържа връзки с Ал Кайда, има операции в Иран, Афганистан и други места. Наш дълг е да защитаваме нашия народ и да предотвратим атаките върху държавата Израел.” Той потвърди, че в момента в отношенията между Израел и Турция съществува напрежение, но заяви, че те имат много силни и отдавнашни отношения с тях, Турция е сериозен партньор и смята, че ще преодолеят това напрежение.

„Този случай е приключен, но това не е нито първият, нито последният случай. Цялостната картина е по-важна.” – каза посланик Гендлер и увери, че продължават своите преговори за мир с палестинците, „не с Хамаз, с палестинците в Юдея и Самария, Абумазен” и се надяват да успеят да постигнат мирно споразумение в близко бъдеще.

Негово Превъзходителство Ноах Гал Гендлер подари на Слави книга, наскоро преведена на български език, и която той представи така: „Тя е написана в САЩ. Говори се за технологичното чудо в Израел. Страната ни е малка, няма природни ресурси, обкръжени сме от врагове, нямаме вода, има пустиня, но ние сме постигнали, това, което е факт. Не сме превели книгата, за да кажем колко сме силни и важни, според нас, някои от моделите, описани в тази книга, са приложими за България и има много неща, които можем заедно тук да свършим. Виждаме бъдещето във високите технологии и това е една възможност България да си върне 100 000, или повече от българите, които през последните години напуснаха страната. Това е важно за всички, които се занимават с изготвянето на политики и затова ви препоръчвам да прочетете тази книга.”

Запитан как се справят с всичката тази омраза посланик Гендлер отговори, че в даден момент човек просто свиква с омразата, но „това е една голяма грешка, защото имаме нужда от любов. Любовта ни зарежда с по-добра енергия. Всичко, което сме постигнали се базира на любовта. И дори в тази книга пише, че нашата армия не е инструмент за убиване на хора, а това е един инструмент за развитие, за едно по-силно общество, за солидарност между хората.”

На забележката на Слави, че международната общност не ги разбира така, посланикът на Израел отговори с думите, че за тях е важно мнението на международната общност, но „не за пръв път ни осъждат и знаем, че в някои международни форуми, някои хора, някои нации могат да решат, че утре слънцето няма да изгрее и те да са мнозинство. Ние трябва да направим това, което е необходимо, за да се защитим, за да оцелеем и да осигурим нашия напредък. Разбира се, че трябва да се вслушваме в международната общност, трябва да внимаваме какво казват те, но не можем да живеем само на базата на техните препоръки.”

На въпрос дали смята, че тероризмът може да бъде спрян със сила, посланик Гендлер отвърна: „историята ни е научила че оморотворяването не работи и това е вярно за Близкия изток, и за Европа, човек трябва да се отбранява.” Той увери, че в Израел съществува силно чувство на патриотизъм и силна енергия, и голяма любов към собствената държава. Има бъдеще и то е светло, бяха думите на посланика.