enbg

Иван Кулеков в пряка връзка от Париж

19.11.2015 | коментара

С пряка връзка от Париж в предаването се включи Иван Кулеков, който се намира във френската столица седмица след атентатите на 13 ноември, в които загинаха над 130 души.

Иван Кулеков разказа, че в момента Париж изглежда много по-различен от този Париж, който той познава. По думите му градът е „много по-приглушен, по-тих, смутен“, а хората – притеснени. След като френският премиер Манюел Валс предупреди, че при някой от следващите си опити за нападение терористите могат да използват химическо или биологично оръжие, Кулеков сподели, че лекарите и болниците във Франция вече се подготвят за подобна атака.

Иван Кулеков разказа още, че се е запознал с Алиса – момиче, през което са преминали два куршума в едно от кафенетата, които бяха обект на терористичен акт. „Разговорът с нея беше покъртителен. Тя каза, че когато й изтичала кръвта, е написала два SMS-a на любимите си хора. С една единствена дума – „Обичам ви“. Не е написала, че е простреляна или че нещо друго се е случило с нея“, каза Кулеков и допълни, че подготвя специално видео с нея.

Трагедията, случила се на 13 ноември, Иван Кулеков коментира така: „Тази трагедия, тя на улицата не се вижда, тя е в душите на хората. Те са притеснени“. По думите му в момента чужденците в Париж не са така добре приети. „Казаха ми, че когато в метрото звънне телефон и някой арабин започва да говори на арабски, хората инстинктивно вече се отдръпват от него. Дори с българите това се случва, защото чуват някакъв непознат език. Непознатото носи опасност“, сподели Кулеков. Той разказа още, че в момента Айфеловата кула почти няма посетители, а откритите туристически автобуси са празни.

Освен потискащата картина, Кулеков призна, че в Париж е видял и друга, по-важна картина: „Почувствах огромната енергия на този град. Той не може да бъде взривен, опустошен от 10, 100 или 1000 идиота – за които освен, че са фанатици на вярата си, те, както се оказа, са и допълнително дрогирани. Двойно дрогирани хора – веднъж от ислямизма, втори път от дрогата. Какво ще направиш срещу такива хора? Но те не могат да съборят този град. Това е все едно да искаш да взривиш Балкана – невъзможно е. Париж е с вековна култура и тя се чувства навсякъде, това е огромна енергия, това е непоклатимо нещо. Те се целят в сърцето на Европа, но нищо не са направили. Това наистина е рана, която ще боли, която ще остави белег за дълго време напред, но сърцето на Европа е живо, работи и нищо не може да го разруши“, заключи Иван Кулеков.

Цялото предаване от 19 ноември 2015 г.