enbg

Иван Кулеков видя „края на света“ в Сендай

24.3.2011 | коментара

23 март 2011 г.

От няколко дни колегата ни Иван Кулеков се намира в Япония и тази вечер се включи пряко в предаването. В момента обстановката в страната на изгряващото слънце е много сложна след последиците от земетресението и последвалото опустошително цунами, както и заради радиационната обстановка от АЕЦ Фукушима. Въпреки това Кулеков е в Япония и на въпрос на водещия защо е приел да замине, отговори, че го е направил, за да изпита себе си.

На тръгване Иван Кулеков обещал да донесе радиация, каза Слави и поиска да узнае дали ще си спази обещанието. „Вярвам, че винаги съм си спазвал обещанията“, отговори Кулеков. Вече сериозно той обясни, че в днешното му пътуване към крайбрежието радиацията е надхвърляла над 20 пъти нормално допустимата и над 3 пъти над безопасното за човек норма. Той обясни, че е бил там в рамките на два часа и се надява, че не е толкова опасно.

Кулеков посочи стойност от 1,82 в района на Фукушима спрямо ниво в София 0,008 микросивърта и обясни, че иска да съобщи информацията, защото „тук никой не го казва, хората знаят за радиация във водата, но не знаят, че има радиация и във въздуха.“

Иван Кулеков разказа, че е стигнал до зоната на цунамито и видял „това, което вероятно е видял и Ной – края на света“. По думите му, всичко е пометено от 15-метровата вълна и гледката напомня археологически разкопки. Той допълни, че картината наоколо е комбинация от тиня, съборени къщи, изтръгнати дървета, смачкани коли и детски играчки.

В някои райони са вдигнати цените и бутилка вода струва 5 пъти колкото в Токио, разказа още Кулеков. Оказа се, че той не е усетил днешните трусове в Япония, които са били около 6 по Рихтер, защото вероятно е бил на брега на океана в епицентъра на разрушенията на град Сендай. Кулеков призна, че е бил потресен от това, което вижда, така че нищо друго не е забелязвал.

Вижте филма на Иван Кулеков „Япония. Девета по Рихтер“.