enbg

Иван Димитров, 2 декември 2013 г.

2.12.2013 | коментара

Председателят на Сдружение „Независим обществен контрол“ Иван Димитров беше гост в „Шоуто на Слави“. Той разказа за незаконна схема, свързана с усвояване на европейски средства, от която потърпевши са жителите на Горубляне, както и околната среда.

По думите на Димитров, в схемата са замесени приближени до бившия премиер Бойко Борисов. Ето как беше описан абсурдният казус: „В това Сдружение „Независим обществен контрол“ сме се събрали хора от цялата Южна дъга на София. Ние имаме проблеми с общината от 2008 година насам. Откакто започнаха да се строят метрото и околовръстното шосе, по европроекти, на нас започнаха да ни насипват строителните отпадъци и земните маси. Върху нашите имоти, без никой да ни пита. Но това, с което прекалиха в момента е, че хората от Горубляне получиха писма, че ще бъдат глобявани от 100 лева до 5000 лева, за това, че са им насипани местата и трябва да си ги изчистят“.

Когато Димитров накарал хората да проверят кой им насипва имотите, те му казали: „братовчеда на господин Бойко Борисов – Ради“. На въпрос на Слави дали е сигурен, че Борисов има такъв братовчед, Иван Димитров отвърна: „доколкото знам, той е много близък там – къща до къща и така нататък“. По думите на госта, въпросният братовчед Ради се е занимавал с извозването на боклуците и ги е изсипвал в имотите на хората от Горубляне. „Ние сезирахме инспекторат, прокуратура, кметове, полиция – навсякъде сме пускали писма, но никой не ни обръщаше внимание – обясни Димитров, – когато има единовластие, богоизбраните започват да правят каквото си искат“.

Гражданите пуснали сигнали с доказателства и до Главна прокуратура, и до Европейската комисия. От европейските институции веднага получили отговор, че започва проверка, но от прокуратурата нямало никаква реакция.

Тезата, която поддържа г-н Димитров е, че това изсипване на строителни отпадъци не е законно: „Схемата е такава: вместо да се извозват земните маси и строителните отпадъци на определените места, защото Европа плаща те да се обезвреждат, най-лесно е да се изсипят на най-близкото място. И сигурно някой ги прибира тези пари.“ Така много поляни били превърнати в сметища, но чашата преляла, когато на собствениците на имотите били изпратени писма, че ще бъдат глобени заради тези боклуци. Според думите на Димитров абсолютно всички от Столична община знаят кой е насипвал имотите на хората.

Цялото предаване от 2 декември 2013 г.