enbg

Иван Гарелов, 9 януари 2015 г.

9.1.2015 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше журналистът Иван Гарелов, който изрази мнение, че терористичната акция е много добре замислена, с много добре избрана цел и точно затова отзвукът по целия свят е толкова голям: „целта беше избрана превъзходно – да удариш словото, да удариш вестника“. Гарелов сподели, че е изненадан от определянето на атентата срещу „Шарли Ебдо“ и последвалата заложническа криза като „френският 11 септември“, защото мащабът на двете акции не може да се сравнява.

Иван Гарелов каза, че е силно впечатлен от реакцията на френския народ, но изрази опасения, че атентатът може да доведе до радикализация в западните страни и до бъдещи сблъсъци: „имаме такива симптоми, в Германия има анти-ислямски демонстрации“, Според журналиста терористите целят именно засилване на това напрежение което да дестабилизира цялото западно общество. Гарелов се изказа позитивно и за реакцията в България, където обществото е показало солидарност с журналистите и разбиране на тяхната позиция, макар че българите сме далеч по-предпазливи в сравнение с французите: „Трябва да се съобразяваме с френската традиция в сатирата, защото тя отива наистина далече“.

Относно опасността, идваща от Ислямска държава, Гарелов заяви: „В момента това е най-големият световен проблем. Не е Русия, не е Украйна и всяко отплесване по второстепенни въпроси ни разсейва от тази голяма опасност.“ Според него „тези хора винаги ще търсят подходящата цел“ и е впечатляващо колко „овладяно, планирано, целенасочено, ефикасно и хладнокръвно“ е извършен атентатът срещу „Шарли Ебдо“. Гарелов обясни, че е много трудно да се воюва срещу групировката Ислямска държава, защото липсва фронт с ясни очертания: „те са неуловими, те са навсякъде“. Според него САЩ и Русия трябва да обединят усилията си, за да разрешат този проблем.

Слави попита госта си колко големи провокации са карикатурите на Мохамед, на което Гарелов отговори така: „Има една такава приказка – не е важно колко силно ще те ударят, важно е колко ще те заболи. Ние трябва да се поставим на тяхно място. Ако някой се подиграе с нашия Христос, ние може би няма да реагираме така. Но при тях реакцията е обяснима – те, съгласно техните убеждения, не рисуват светци, там е забранено да рисуваш образа на Мохамед.“ Журналистът допълни, че радикализацията на ислямския свят върви от 20-ина години насам, защото „се лекуват последиците, а не причините“. Той смята, че след 11 септември Съединените щати са избрали погрешния път – ударите в Афганистан и Ирак не са подобрили ситуацията, а са я влошили. В същото време, според Гарелов, негативно влияе и отказът да се реши Палестинския проблем, който е в същината на Близкоизточния проблем и служи за знаме на терористите от цял свят. Журналистът каза, че намесата на външните сили е насочена към задълбочаване на проблема, а не към неговото разрешаване. Въпреки това, той е оптимист, че не е невъзможно постигането на споразумение.

Според Слави не само Съединените щати, а Европейският съюз трябва да се заеме с проблема в Близкия изток, заради което е необходимо да се създадат общи европейски военни и полицейски сили. Водещият каза, че обстоятелствата налагат по-сериозна консолидация между европейските държави.

На финала Иван Гарелов коментира и вътрешнополитическата ситуация в България, като прогнозира, че до президентските избори конфигурацията на управляващите сили ще се запази. Според журналиста Бойко Борисов ще се кандидатира за президент, въпреки че в момента го отрича.

Цялото предаване от 9 януари 2015 г.