enbg

За свинете и хората

11.1.2016 | коментара

В Редколегията от 11 януари 2016 г. Иван Кулеков изрази мнението си за събирането на подписи за иницирания от „Шоуто на Слави“ референдум с 6 въпроса.

„Честно казано, лично мене нашият референдум нито ме засяга, нито ме интересува. По-скоро ме притеснява. Безпокои ме. Вади ме от равновесие и направо ме вбесява тоя наш референдум! Колеги, нека най-после си дадем сметка какво искаме ние с този наш референдум. Доколкото разбирам от нашите несвързани, неясни обяснения, ние искаме сами да се освободим от господстващата мафия и да се самоуправляваме. Нали това искаме? Заявявам ви, че това няма как да стане, защото е в пълно противоречие с нашите народни традиции. Че какви българи ще сме ние, ако започнем сами да се освобождаваме и сами да се управляваме? Че ние да не сме някакви си там французи или някакви си там поляци? Ние 500 години сме имали волята да чакаме дядо Иван да ни освободи, още 45 години сме търпяли и сме чакали чичо Сам да ни освободи и ако трябва ще чакаме до края на света, но няма да се излагаме сами да се освобождаваме от тая мафия. Нека се поучим от собствената си история, пък тогава да видим можем ли да разчитаме на себе си. Тези, които са искали от нас сами да се освобождаваме, такива като Левски и Бенковски, ние направо сме ги предавали на нашите поробители. Тези, които, образно казано, са подкрепили подписката за Априлското въстание, нямат и два процента от населението на България. Тези, които до днес са подписали подписката за референдум, нямат и четири процента от българските граждани. Знам, че няма нищо общо между въстание и референдум, общото е само желанието или по-скоро нежеланието да вземем съдбата в собствените си ръце“, каза Иван Кулеков.

„Колеги, с това предложение за референдум ние искаме сами да си отнемем единствената останала ни радост да псуваме на воля мутроподобните същества, които ни управляват, да псуваме на воля тези, които ги избират, тоест себе си, и да се опиваме от мъдростта на Петко Рачов Славейков, който ни казва, че „Не сме народ, не сме народ, а мърша, хора, дето нищо не могат да вършат“. Все пак, за да не звуча песимистично, ще кажа, че и ний сме дали нещо на света. В световноизвестната антиутопия „Животинската ферма“ Джордж Оруел описва как свинете управляват другите животни. Искам да ви кажа, че му е много бедна фантазията на тоя Джордж Оруел. Има една страна, антинародна република България, в която свинете управляват хората. И всъщност единственият въпрос, който обобщава шестте въпроса, които искаме да поставим на всенародно допитване, е: Подкрепяте ли хората да управляват свинете?“, заключи Кулеков.