enbg

За Жени Живкова политиката е много полезен опит

10.9.2010 | коментара

9 септември 2010 г.

На 9 септември, 66 години след паметната за мнозина дата, гост в шоуто беше внучката на Тодор Живков Евгения Живкова.

След като в продължение на 8 години беше депутат, младата бизнес дама заяви, че „няма разочарование от политиката“. Тя добави, че един политик трябва да бъде готов на всякакви изненади, докато за себе си тя е преценила, че в тази ситуация е по-добре да насочи вниманието си към модата и своя бизнес. Признава, че е имала предложение за място в 24-ти многомандатен избирателен район, но е решила да се откаже за този мандат.

Запитана какво означава да си Живкова преди и сега, гостенката отговори, че и тогава, и сега, го е възприемала като отговорност: „Вниманието е било насочено към мен и това по някакъв начин ме е мотивирало да бъда отговорна и да се съобразявам с всички ситуации, които възникват“.

Към коментара на Слави, че няма вид на разглезено дете на висшата комунистическа класа, на човек, който може да направи всичко, защото всичко му е разрешено и да командва другите, Евгения Живкова добави, че така е възпитавана най-вече от майка си, а и от баща си също. Разказва, че е учила е в 40 ОУ до 4 клас, после – от 1976 г., когато майка й създава училището в Горна Баня, учи там, но пак е била сред обикновени деца. По думите й само тя и дъщерята на Петър Младенов са били деца на членове на Политбюро, всички други деца са били обикновени, подбирани на базата на успеха им.

На въпроса на Слави дали има разлика между майка й Людмила Живкова и дядо й Тодор Живков, Жени Живкова отвърна, че те са съвсем различни, но смята, че и двамата са били изключително упорити хора.
Относно това дали е говорила много с Тодор Живков, коментарът бе, че той не е бил встрани от нейното възпитание, особено пък когато е поел и грижата за нейното възпитание след смъртта на майка й. Жени Живкова разказа, че с него са се виждали всяка седмица, защото по това време, вече навършила 18 години, тя живеела сама. Тогава са разговаряли много – повече за политика, но като млада тя имала други интереси. Разговорите им били повече след промените, когато той вече живеел при нея – разговаряли са по всички теми, касаещи неговата съдба, както и съдбата на България.

На въпроса какво е научила от Тодор Живков за политиката, Жени Живкова отговори: „Научи ме на това, че човек трябва да е толерантен, да лавира, когато е необходимо, и да преценява ситуацията.“ Признава още, че не са обсъждали евентуалното й влизане в политиката, защото тогава тя не е искала да се занимава с политика. Предполага обаче, че той тайно се е надявал, един ден тя да влезе в политиката.

Голяма част от приятелите на семейството останали близки с нея и с след 10 ноември, признава Евгения Живкова. По думите й, един от хората, които работели за дядо й – Георги Йорданов, е останал толерантен и с уважение към цялото семейство до край.

Помолена да коментира факта, че в интервютата си казва, че политиката е „мръсна работа“, Евгения Живкова заяви, че не съжалява, че се е захванала с политика. „Това е един изключително богат опит за мен, на практика аз 8 години бях народен представител. В първия си мандат бях част от опозицията, във втория – част от управлението, и нещата са много различни от тези две позиции – отговорността е много по-голяма, когато си от управляваща партия.“

Евгения Живкова възстанови преди няколко години започнатото от майка й движение Асамблея „Знаме на мира“. На въпроса защо го прави, тя изтъкна, че българските деца имат нужда да имат поле за изява и добави, че младите таланти трябва да бъдат подпомагани.

Попитана къде съзира оптимизъм, Жени Живкова каза за себе си, че е умерен оптимист и смята, че не трябва човек да се насочва само към едно определено нещо и на всяка цена да гони постигането му. „Понякога нещата просто не се случват, а понякога се случват. Трябва да живеем достойно, да се грижим за хората около нас, не само от семейството. Трябва да успеем да съхраним и бизнеса си, защото той създава работни места.“

Жени Живкова призна, че се мотивира от творческото, от него черпи сили. Колкото до това как успява да не унива, да не се навежда, тя коментира: „човек се навежда понякога, но аз не обичам да го показвам, може би така съм възпитана, мисля, че винаги трябва да бъда на едно прилично ниво.“

Жени Живкова има две дъщери. Запитана на какво се опитва да ги научи, тя каза: „Трябва достойно да намерят своето място в живота, да са мотивирани да учат и работят.“