enbg

Занзибарец от Чепеларе гостува на Слави

8.2.2012 | коментара

7 февруари 2012 г.

Възможно ли е да си роден в Занзибар, да си учил заедно с Фреди Меркюри, а сега да живееш в Чепеларе заедно със съпругата си българка – положителен отговор на този въпрос даде Слави Трифонов в тазвечершното си предаване. Мустафа Насър се запознава със съпругата си Весела в ресторант в Чепеларе. Тя работила в ресторанта, а Мустафа бил чест гост. Вече 11 години съжителстват заедно, а са женени от 2007 – а година. Сега двамата се занимават с хотелиерство в родния град на Весела Чепеларе.

Пред Слави Мустафа Насър определи своята националност като „миш – маш”. Баща му и дядо му идват от Индия, а майка му от Арабския полуостров. До 18 – ата си година Мустафа живее в Занзибар. На острова в Източна Африка учи заедно с рок легендата Фреди Меркюри. Мустафа отбеляза, че тогава музикантът е бил познат с рожденото си име Фарук Булсара. Насър сподели, че е играл волейбол с 4 години по-големия от него Фреди. Имало е и моменти, когато Мустафа е играл волейбол, а Фреди Меркюри е свирил на пиано в съседна зала.

След Занзибар Мустафа Насър живее дълго време в Лондон. В същото време е обикалял из екзотичните Ямайка, Барбадос, но там нямало сняг, а той искал да кара ски. Със свои приятели търсели място за евтина зимна почивка. „Аз гледа къде има по-малко пари и кара ски”, сподели Мустафа. Така той идва в България. Тук се научава и да пие „дамашна ракия”. Освен това харесва много качамак, сарми и „смилян фасул”.

Весела Насър пък сподели, че е ходила в родната страна на съпруга си. В Занзибар тя открива прилики между родопския диалект и суахили, имало много общи думи – например на „тумбак” съответствала думата „тумбо”. Хората в Занзибар били също толкова топли, както в Родопите, открива още прилики Весела.

Именно от Занзибар бяха и даровете за водещия Слави Трифонов, който получи множество занзибарски подправки. Изборът на Мустафа и Весела не е случаен, тъй като Занзибар е известен като Острова на подправките.