enbg

Д-р Муниър Казимир, 11 април 2014 г.

11.4.2014 | коментара

Д-р Муниър Казимир беше гост в „Шоуто на Слави“. Той живее в Ню Джърси и работи на ръководен пост в американската училищна система, а сега има проект за училище в България.

„Вашата страна е била много отзивчива към нашата общност. 80 процента от евреите са били спасени тук. Затова аз благодаря на вас и на вашата страна“ – каза Казимир и допълни, че еврейската общност винаги ще помни това и ще бъде благодарна на българите. Той обясни, че този факт е една от причините да строи училище в страната ни, защото иска да бъде сигурен, че малките деца в България имат най-доброто възможно образование, което може да им бъде дадено. В новото училище 60 процента от учителите са американци, а 40 процента са от страната домакин.

„Училището в България ще бъде в град Пловдив“ – обяви гостът и обясни, че проектът е за училище, а не за университет: „Образованието в училище е много важно, там се поставя основата. Основното училище и гимназията поставят силната основа, за да предоставят икономически възможности за децата.“ Семейството и равинът му го подкрепят в инициативата да помогне на българското образование. Той е учил в Пакистан, а след това продължил образованието си в Съединените щати. „Образованието е много важно. Всяка нация има нужда от добро образование“, допълни гостът.

Д-р Муниър Казимир разказа, че се е запознал в Ню Йорк с Вени Марковски, който го убедил да посети страната ни и да въведе образователната си програма в България: „Искам да се фокусирам тук и Вени ме вдъхнови. Той обича България и иска да направи много неща за България.“

„Българските хора са чудесни. Имат голямо сърце. Те са естествени. Това е един голям дар за страната“ – обобщи впечатленията си от българите д-р Муниър Казимир.

Цялото предаване от 11 април 2014 г.