enbg

Държавата иска да събори приют за 145 бездомни

22.11.2011 | коментара

21 ноември 2011 г.

Поредният абсурд, който твори българската държава представи Иван Кулеков в „Шоуто на Слави“. Двуседмичен срок е оставен на отец Иван от Нови Хан, за да събори сам приюта си, в който живеят 145 бездомни. Ето какво разказа Иван Кулеков:

„Отец Иван е единственият български свещеник, който изпълнява мисията на църквата – да служи на Бога и на човека. В продължение на повече от 25 години с лични дарения и с дарения на хората от цялата държава той построи приют за изхвърлени на улицата хора, в който до този момент живеят 145 човека, половината от тях са деца. Но държавата, с мълчаливото съгласие на църквата, иска да събори този приют и е дала двуседмичен срок това да стане – има заповед за това. Защото за него липсва разрешение за строеж и за собственост.“ Кулеков уточни, че такъв документ липсва и за строежа на храм-паметника Александър Невски. Той даде идея на управляващите – да съборят храм-паметника Александър Невски, да съборят приюта на отец Иван в Нови Хан и да вложат материала в строителството на магистрали. Така, както са постъпвали в световната история всички варварски племена и варварски държави.

„Това е двуетажна сграда, която е построена с лептата и с даренията на хора от цяла България – започна отец Иван – Удобна за живеене е, архитектурно издържана.“ По думите на отец Иван е много трудно да се извади разрешение за строеж в община Елин Пелин – след подаването на молбата се чака с години. Според него при такъв случай трябва да се направи компромис: „Хората са на улицата, идват при мен и плачат. Искат да ги настаня. Какво да направя? Връщаш ги и ти се плаче после…“ Отецът направил приюта за бездомните малко по малко, заради многото бездомни хора, които идвали при него. Сградата е собственост на църковното настоятелство в Нови Хан.

„Правя го за нуждите на тези, които са изхвърлени от обществото, които са на улицата и няма къде да живеят, които са гладни, голи и боси и нямат топлинка“ – обясни отец Иван. Сега обаче му остават 10 дни до изтичането на срока, поставен от държавата сам да си събори приюта. В случай, че не го направи органите на строителен надзор ще унищожат сградата и ще го глобят с 52 хиляди лева.

„Освен да чакам като дойдат да бутат да застана пред трактора да ме прегази… това ми остава. Керемида няма да позволя да падне от тази сграда, докато съм жив. Ако искат да идват с автомати да ме стрелят.“ По думите на отеца всичко е тръгнало от „прищевки на 2-ма – 3-ма човека от селото“, които са задвижили това. Според Слави има толкова много незаконни къщи и хотели на първа линия на морето, които никой не е съборил и е абсурдно държавата да бута приют за бездомни. Иван Кулеков призова хората: „Да застанем и ние до отец Иван – срещу багерите. Защото само варвари могат да събарят храмове и приюти за деца. “