enbg

Диетологът на Непобедимите изготви меню за Слави

19.1.2012 | коментара

18 януари 2012 г.

Ливанката Енджи Касабие стана популярна като диетолога на „Непобедимите“. Тя беше поканена от екипа на холивудския екшън да изготви менюто на актьорите по време на снимките. Звездите на филма Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Брус Уилис и Джейсън Стейтъм се държали много добре със своят диетолог и били възпитани, без да проявяват капризи, обясни гостенката. Шварценегер обичал шиш-таук по ливанска рецепта, Брус Уилис – супа и пилешко филе, а Силвестър Сталоун – пилешко филе с картофи, билки и хомус.

Красавицата е с ливански произход, завършила е магистратура и докторантура във Вашингтонския университет, със специалност диететика, но от 20 години живее в България, защото баща й дошъл тук заради бизнес и тя го последвала. Сега се чувства българка, въпреки, че е родена в Бейрут и родителите са Ливанци: „Ходя там на почивка, но се връщам тук – у дома. Не е въпроса от къде са майка ти и баща ти, а къде се чувстваш вкъщи. Тук са всичките ми приятели, познати, улиците, дома, квартала – всичко.“ Според нея всяка държава си има чар – в Бейрут духът е по-средиземноморски, а в София – по-европейски. „Искам да кажа, че България е една от най-красивите европейски държави, но, за съжаление, ние не я оценяваме.“, добави тя.

Според Енджи Касабие „диетологът трябва да е красив, защото на един зъболекар първо се гледат зъбите, съответно за един диетолог е изключително важна фигурата“. Слави имаше друго описание за диетолозите: „Някой аскетичен, зъл човек, който прилага специални правила за това хората да не се хранят.“ Касабие каза, че „за да може човек да докаже, че това, което прави е правилно, трябва първо да си го налага на себе си, а после на другите“.

Ето как обясни тя мотивацията си да се занимава с диетология: „Обичам всеки около мен да изглежда добре. И в момента, в който накарам някой да изглежда по-добре, да се чувства добре и да има самочувствие – това ми е най-голямата награда.“ Тези думи провокираха непринуден диалог межди Слави и Иван Стоянов, който звучеше така:
„Колко кила си бе?“
„Не се тегля… Около 80! Аз съм над тези неща отдавна…“
„Да, ти си над 80 отдавна.“
„Нека не изпадаме в подробности.“
„Виж какво каза тази млада дама – всеки около мен да изглежда добре! Ти като си 180 килограма мислиш ли, че…“
„Не, нямам 180 още!“
Според Енджи ако Иван се чувства 80 килограма това е добре, но може да направи усилия да се почувства около 50.

Иван Стоянов сподели на гостенката своята рецепта за пача, която изпитал „оня ден“: „Пачата се прави от свински крачета, ухо, слага се в тенджера под налягане, да стане на мармалад… като се раздруса, да паднат всички кокали. След това се слага чесънче и се оставя да се изстуди вънка, да се желира. Много е диетично. Може и да се притопли да стане на супа.“

Гостенката обясни, че науката диететика, която преподава е за правилно хранене, в което всеки един човек сам си определя храната. Тя добави, че задължително трябва да се яде поне 3 пъти на ден, но е хубаво да се стигне до 5, а в зависимост от режима на живот храненията моге да стигнат и до 8 дневно. Друг важен съвет е да не се храним „като за последно“. Златното правило на Енжди Касабие е, че не може да напълнеем от умерена храна, напълняваме от много храна и от хранене веднъж на ден.

Менюто, което диетологът препоръча на Слави беше следното:
закуска – сандвич с телешко, луканка, кашкавал, моцарела и домати
преди обяд – сурбатина (десерт от сметана, сирене и йогурт)
обяд – салата с телешки стек, салата от печени зеленчуци и биволско сирене, за десерт – тирамису
вечеря – сьомга с хрупкави билкови подправки, картофено пюре с ролца от раци и салата с рукола
В менюто се включват и 40-50 грама ядки и един шоколад, които Слави да яде тогава, когато няма време за по-сериозно хранене.