enbg

Джером Глен, 10 февруари 2015 г.

10.2.2015 | коментара

Тагове:

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Джером Глен, който е основател на глобална мрежа за изследване на бъдещето и съавтор на книгата „Човешкото бъдеще“.

Базирани на научен подход, вижданията на Джером Глен са, че човечеството има нужда да мисли глобално и да разглежда бъдещето си по един систематичен начин, за да се опита да спре глобалните проблеми, които предстоят. Гостът поясни, че на въпроса „Какво ще стане?“ трудно може да се даде отговор, но могат да се предположат няколко различни вероятности. Изкуственият интелект, според него, ще се развие и ще започне сам да пише своя код – без да има нужда от човешка намеса. „Всички ние ще сме ангажирани в един много по-интелигентен свят“, каза той и допълни, че на хората ще им се наложи да мислят повече и да еволюират, тъй като в противен случай човечеството може да изчезне и да бъде заменено от изкуствен интелект.

Гостът каза още, че има вероятност в бъдещето хората да пишат биологичен код, който ще може да създава нови форми на живот – благодарение на изкуствения интелект, синтетичната биология, нанотехнологиите и роботиката. Според Джером Глен има изглед човешкият живот да се удължи. „Дългосрочната тенденция се движи напред“, каза той и даде за пример развитието на медицината и подобряването на храната. Според него хората ще намерят начин да спрат разрушаването на теломерите в човешкото ДНК, което води до стареенето.

Джером Глен сподели, че в момента Глобалната мрежа за изследване на бъдещето подписва договор с Българската академия на науките, за да може България да стане една от 55-те възлови точки за изследвания по целия свят. В българския клон гостът ще работи с д-р Мариана Тодорова и д-р Боян Иванчев.

Във видеото може да видите какво още каза Джером Глен за бъдещето на човечеството, за намирането на лек срещу рака и за справянето с недостига на вода.

Цялото предаване от 10 февруари 2015 г