enbg

Десислава Ризова, 15 януари 2015 г.

15.1.2015 | коментара

В шоуто гостува политическият репортер на bTV Десислава Ризова. През изминалата година тя спечели доверието на зрителите и уважението на колегите си със своите репортажи и живите си включвания от Украйна и Ирак – едни от най-опасните точки на света през 2014 година. Тя беше отличена с титлата „Репортер на годината“ на bTV.

Десислава Ризова разказа, че отива да прави репортажи там, където става напечено. 11 пъти е ходила в Украйна, като с нея по различно време са били четирима оператори, които тя определи като прекрасни и много смели хора – това са операторите Евгени Генов, Добромир Иванов, Иво Иванов и Борис Пинтев.

За да свърши добре работата си на мястото на събитието, Десислава разчита на предварително проучване в местните информационни агенции, а когато пристигне – разговаря с хора на място. Признава, че обикновено се чува и се вижда къде се случва нещо – дали има взрив, убити хора.

На горещите точки често е неприятно, призна репортерът на bTV. Тя подари на Слави своята жилетка от Украйна, с надпис „Преса“, за която по-късно стана ясно, че може да носи сигурност, само ако има кой да прочете и да се съобрази с надписа „Преса“.

Десислава Ризова разказа и за работата си в Ирак: „Жените не са на много голяма почит там, но се справям.“ Там тя ходила в бежански лагери до границата със Сирия, за да види какъв е потокът, кой бяга от сирийската държава. Опитите й да влезе в страната се оказали неуспешни, заради забрана за влизане на журналисти, а в паспорта си тя вече има черен печат за Сирия.

Преди време Десислава искала да прави репортажи и от Ислямска държава, но сега вече знае, че там „онези момчета“ не прощават на никого и нямат никаква милост. „Всеки се страхува, ама риск печели – риск губи“, каза за рискованата си работа репортерът. На въпрос какво печели, тя отговори: „да съм си свършила работата добре“. Според нея човек трябва да знае в какво е добър и да прави това.

Гостенката разказа, че случайно станала репортер. Завършила право и започнала в един вестник „за кратко“. Признава, че винаги й било „ужасно на сърце журналистиката“. Казала си, че ще опита, отишла за 6 месеца и останала досега. Преди 5-6 години случайно попада в телевизията, а тя се оказала много интересна, защото „нищо не може да замести картината“, която предава емоциите и реакциите на хората.

Десислава сподели два критични инцидента от работата си. Един от случаите бил в Донецк – в главата й бил опрян автомат от човек, който смятал, че българите вече са „предатели“, защото са част от Европейския съюз. Другият критичен случай бил в Киргизстан по време на революцията през 2005 г. В мелето на площада с президентския дворец Десислава е съборена и ударена по главата, от което на черепа й има дупка, а белегът и следите от шевове още й напомнят за случая.

В края на разговора Деси сподели, че все пак има време за личен живот и се пошегува, че понякога успява и да си стигне до вкъщи.

Цялото предаване от 15 януари 2015 г.