enbg

Даниел Бузов, 14 януари 2016 г.

14.1.2016 | коментара

В сайта на агенция „Трибали“ е публикуван виц за кмета на Враца, след което кметът се обажда на управителя на сайта и го заплашва. Става дума за журналиста и управител на този врачански сайт – Даниел Бузов, който гостува в шоуто тази вечер.

Всичко започнало на 6 януари, Йордановден, когато, по думите на г-н Бузов, „се хвърля нещо в реката за здраве“. На сайта публикуват виц със следното съдържание: „Врачани решават днес какво да хвърлят във водата – кръста или кмета.“ Вицът набрал голяма популярност в интернет. „Кметът или не познава…, не е християнин, може би е мюсюлманин или е друговерец, изобщо не беше проумял шегата.“ – коментира реакцията на градоначалника Даниел Бузов. По думите на журналиста кметът г-н Каменов му се обадил и започнал „тирада с хистеричен тон“ – как си позволява да публикува този виц и поискал от него да свали вица. „Няма как да стане – вицът е много готин и се чете, и е за здраве“, обяснил му г-н Бузов.

Въпросният виц получил и много коментари в интернет пространството, като имало и такъв, че е рисковано да хвърлят кмета, защото никой нямало да влезе да го извади. Това, според Даниел Бузов дало основание на г-н Каменов да му се обади „с много остри заплахи“ – че ще му изпрати мутрите на Ники Турчето. „Ники Турчето е представителят на задкулисието във Враца. Кметът работи за Ники Турчето. За да разберете що за човек командва кмета – Ники Турчето е човек, който на 1 януари вечерта, 2013 година – това са мои подозрения и аз ги … той е разследван за това нещо, изпрати ми подарък на 1-ви вечерта – коктейл „Молотов“ по моята къща. Вбесен от това, че… той е свикнал да има трима-четирима общински съветници този господин, вбесен от това, че този път имаше само един независим общински съветник и той не успя да влезе. Предполагам, че е решил, че аз имам вина – отива в заведение, пред 20 човека, и пребива малкия ми син.“ – разказа управителят на „Трибали“. Запитан от Слави защо не стои встрани, а вместо това поддържа сайт и говори против кмета и против Ники Турчето, Бузов отговори: „От това разбирам, от 92-ра година съм в журналистиката, преживял съм какво ли не и съм свикнал вече.“ След това добави, че за него е удоволствие да пише и да помага на хората.

Даниел Бузов разказа, че на следващия ден след разговорите по телефона написал материал в сайта, че са били заплашени от кмета на града. Решил да не ходи в полицията, защото „все пак имам уважение към институцията кмет“. Тогава обаче г-н Каменов публично обявил, че всъщност той е бил заплашен.

Даниел Бузов сподели, че вече се чувства притеснен, защото заплахите на кмета започнали да се сбъдват. Измежду отправените предупреждения, че ще му бъдат пратени мутрите на Ники Турчето, че синът му ще бъде изхвърлен от „Ботев“ и това, да бъде смачкан, вече се е случило отстраняването на сина му от отбора, а същия ден във Враца дошъл „специален прокурор от София, който да разследва жалбите на г-н Каменов и страха му от мен – аз съм бил заплашил него, съпругата му, детето, а аз този човек не съм го виждал след изборите.“

Управителят на агенция „Трибали“ разказа, че кметът Каменов е човекът, записал думите на Ахмед Доган, че той разпределя порциите. Последвало приобщаването му към ГЕРБ, Цветан Цветанов му станал кум, последвали назначаване на Каменов за зам.-министър на спорта, а после отишъл във Враца и – по думите на Бузов, спечелил „по някакъв начин“.

Даниел Бузов сподели и за последните факти по случая: „Лошото е, че вчера в живо предаване на ваши колеги от национална телевизия г-н Каменов беше поканен да коментира трагедията и това, което се случва във Враца, и неговите думи бяха: „Да, много е неприятно, но вие знаете ли, че и мен ме заплашиха. При което от студиото го питат: „Г-н Каменов, кой Ви заплаши?“ – и той казва: „Даниел Бузов, той е местният велможа“.

Запитан как ще постъпи, Бузов отговори, че очаква право на отговор от другата телевизия, споменала името му, а в близките дни ще пусне жалба в прокуратурата за набедяване.

Цялото предаване от 14 януари 2016 г.