enbg

Григор Лилов, 7 март 2016 г.

7.3.2016 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ бе журналистът Григор Лилов, по повод журналистическото му разследване, посветено на фирмата одитор, разследваща фалита на Корпоративна търговска банка. Разследването на Лилов стига до извода, че фирмата одитор, на която управляващите възложиха да разследва фалита на КТБ, наречена „Аликс Партнърс Сървисис”, не е онази „Аликс Партнърс” с поделения по целия свят и значителна репутация.

Според разследването на Лилов, въпреки че фирмата одитор „Аликс Партнърс Сървисис” е представена от управляващите като истинската „Аликс Партнърс”, тя е „дубликат“. И въпреки съобщението на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, че одиторът е дъщерна фирма на „Аликс Партнърс”, Лилов обясни, тази информация не може да се открие никъде на сайта на световната фирма. „Някой се опитва да представя старшина Петров като Джеймс Бонд“, заключи Лилов и обясни още, че фирмата, извършила одита, е създадена на 12 януари 2015 година и има един-единствен договор – този за КТБ. Журналистът се позова на официални данни от Търговския регистър на Великобритания.

Лилов разказа, че главният изпълнителен директор и главен юрисконсулт на „Аликс Партнърс”, мистър Колинс, е един от регистраторите на фирмата одитор, но под друго име. След 41 дни Колинс напуска новата фирма и така се губи връзката ѝ с „Аликс Партнърс”. Зад въпросната нова фирма, според думите на Лилов, стои офшорка, която е представлявана от адвокати, имащи „много ангажименти тук, в България, с точно определен кръг от хора – тези, които са замесени в цялата история около Корпоративна търговска банка. Не говоря за Цветан Василев, а за другата група – свързана с Пеевски“.

Григор Лилов каза, че определени лица от държавната власт имат интерес да се назначи точно тази фирма за одитор: „със сигурност това е Финансовото министерство, лица от Фонда за гарантиране на влоговете в банките и лица от БНБ“. Нещо повече, според Лилов скандалът е такъв, че „би трябвало да участва цялото правителство и най-висшите фигури в него“.

Журналистът заяви още, че в една от книгите си е предсказал фалита на КТБ година преди да се случи. Според Лилов около тази банка има много митове. „Един мит е: само Цветан Василев е виновен. Когато се крадат милиарди, не може да има само един виновен. Просто няма как човек сам да задигне милиарди където и да е, дори и в България“, каза Лилов и допълни, че по веригата са „навързани една купчина фигури“. Известен е пълният списък на кредитополучателите със сумите, каза журналистът и допълни, че той разполага с този списък. В заключение журналистът заяви, че и създаването, и фалитът на Корпоративна търговска банка са решение и „плод на политиката“.

Цялото предаване от 7 март 2016 г.