enbg

В държавата напоследък се преминават всякакви граници

17.7.2018 | коментара

Тагове:

Коментар на Слави Трифонов:

„Добър вечер, уважаеми зрители. В живота има неприемливи неща. Има недопустими неща. Има и неща, които минават всякакви граници. Напоследък в нашата държава постоянно имаме примери за това как се преминават всякакви граници – морални, законови, човешки. Преминават се въобще границите на демокрацията. Така е и с необоснованото и постоянно вдигане на цените на парното и тока. С неясната и съмнителна сделка за закупуване на ЧЕЗ. Със зловещата скотобойна над домашните животни в Странджанските села. И най-вече с отношението на държавата към майките на децата с увреждания. И днес имаме поредното доказателство за това, че управляващите, от позицията на силата правят каквото си искат.
Днес членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество, така наречената „тристранка“, в която влизат представители на бизнеса, синдикатите и правителството, изгониха от заседанието си омбудсмана на Република България. Формалният повод е, че никой от тристранката не бил поканил омбудсмана на днешното заседание, при положение че това въобще не е нужно, защото ролята на омбудсмана, като обществен защитник, е да отстоява правата на българските граждани. Омбудсманът обясни, че темите, които ще се обсъждат на тази среща, са важни за хората, а по един от законопроектите дори тя е вносител – този за ранното пенсиониране на миньорите. Затова е нелепо промените в закона да се правят тайно от гражданите. Това, че са изгонили омбудсмана е равносилно на това да изгонят българските граждани от среща, на която уж се обсъждат проблемите на българските граждани.
Знаете ли кой е лицето на тази борба срещу омбудсмана? Това е вицепремиерът Валери Симеонов, който е поискал нейното изгонване. А Валери Симеонов, ако не се сещате, е този „достоен“, който може да пази хората от шума в избрани кръчми и дискотеки, може да строи скъпа ограда с дупки по границата, да настанява гранични служители в частния си хотел и да бие бабички по границата, но в никакъв случай не е обществен защитник. И тук има още един важен детайл – синдикатите, които по дефиниция би трябво да защитават интересите на българските работници, са подкрепили изгонването на омбудсмана, явно защитавайки интереса на правителството и работодателите. По принцип аз съм работодател обаче това, което се случи днес е срамно.
Цялата история изглежда сюрреалистична, обаче не е. Реална е. Случва се в България. Всеки ден. Но, уважаеми зрители, нека не забравяме, това е нашата история и нашата държава и от нас зависи.“