enbg

Венци Стефанов, 16 април 2013 г.

16.4.2013 | коментара

Президентът на “Славия” Венцеслав Стефанов гостува на Слави Трифонов по повод 100–годишнината на футболния клуб.
“За да кажеш, че си роден на тази и тази дата, трябва да имаш кръщелно свидетелство. Единственият отбор, който има кръщелно свидетелство и факт кога е създаден, е “Славия”. Всичките други са митове и легенди…”, каза Венци Стефанов, намеквайки за опитите на президента на ФК “Левски” Тодор Батков да докаже, че “синият клуб” е основан през 1911 г., две години по-рано от “Славия”.

Венци Стефанов разказа, че “Славия” вече е отбелязала своя юбилей с голям концерт в НДК, на който присъствали “близо 5000 човека”. По думите на президента, хората, които са наблюдавали празничния спектакъл, са останали “възхитени” и казвали: “Толкова високо вдигнахте летвата, че догодина “Левски” какво ще правят, не знаем.” “Може би ще трябва да поканят Джей Лено или някой друг”, пошегува се отново Венци Стефанов с левскарите, които през 2014–а г. ще празнуват своята 100 – годишнина.

Президентът на “белите” благодари на режисьора на концерта в НДК Андрей Слабаков, както и още на Иван Манолов и Николай Кръстев. Последният е автор на книга за историята на “Славия”. Венци Стефанов сподели и един любопитен момент, който е разказан в книгата: за първия мач между “Левски” и “Славия” , “белите” преотстъпили две мрежи на “сините”, защото “Левски” не са имали мрежи на своя терен. “По принцип “Славия” е създала “Левски”, за да има с кой да играе”, заяви ексцентричният президент. Той анонсира, че предстои излизането на още две книги за историята на клуба от кв. “Овча купел”. Според Венци Стефанов, от тези книги ставало ясно, че преди “хората са били по-добри” и повече са си помагали. Той изрази мнение, че в днешно време “злобата, алчността, мегаломанията” са довели всичко до пошлост. “Има разни поръчкови послушковци, съдии-чернодрешковци, които се продават за 30 сребърника”, обясни своята гледна точка за ситуацията в съвременния български футбол Венци Стефанов.
Гостът говори и за ролята на държавата за развитието на спорта. Венци Стефанов каза, че държавата трябва да погледне на спорта като майка, а не като мащеха и политиците не само да се снимат със спортистите, които печелят медали. “През 94–а куцо и кьораво се снимаше с националите и ги вдигахме на върха. Да, ама това беше инерцията от социализма, когато се бяха създали тези спортисти, когато имаше ред, дисциплина, когато имаше условия”, каза още Венци Стефанов.

Накрая на разговора, президентът на “белия” клуб сподели, че още е във футбола, заради любовта си към този спорт. “Спорт се прави с много любов и с пари”, завърши с тази констатация Венци Стефанов.

Цялото предаване от 16 април 2013 г.