enbg

Валентин Михов, 7 януари 2016 г.

7.1.2016 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше Валентин Михов – бивш президент на БФС, Професионалната футболна лига и ЦСКА.

Биографичната книга на госта е озаглавена „В играта на живота“ и за написването й той потърсил своя приятел – журналистът цесекар Георги Атанасов. „Той може би най-много ме критикуваше във футбола“ – обясни Михов и разказа че много журналисти от червената футболна общност още не са му простили това, че е напуснал президентския пост на отбора от стадион “Българска армия“ преди повече от 20 години.

Стратегия – с тази дума Валентин Михов обясни случващото се в момента с ЦСКА, който е в аматьорската „В“ група. Слави спомена и скандалите за корупция във ФИФА и УЕФА, а по отношение наказанието на ЦСКА Михов постави въпроса защо ще ни наказват по-престъпни организации от нашата. Според него при тоталната липса на пари в родния футбол е смешно да се говори за мафия. Валентин Михов спомена скандалите за откраднати пари, свързани с имената на Мишел Платини, Сеп Блатер и Ули Хьонес, след което попита: „Защо има световно първенство в ЮАР и Катар? Какво ще има там след това, какви състезания?“

Валентин Михов генерализира проблемите на българския спорт така: „Държавата няма стратегия за спорт от 90-та година. (…) Ако имаше една правилна стратегия, независимо кой е спортен министър, независимо кой е министър-председател, досега щяхме да имаме 6-7 прекрасни стадиона, 6-7 прекрасни зали и щяхме да бъдем средище за европейски футбол и за европейски волейбол“. От друга страна, според Михов, България има много талантливи спортисти.

„Когато човек се види в пари или във власт, започва да се гледа в огледалото и да вижда или Том Круз, или Жан Маре, или Ален Делон… влюбва се в себе си“, каза Михов. За себе си той каза, че останал само за 10 месеца начело на БФС и нямал достатъчно време да се влюби в себе си.

„Каквото се направи във футбола, се сгромоляса през 1996 г. със закона за спорта, когато задължително всички футболни клубове станаха акционерни дружества. Каква беше тази глупост? Най-голямата! Защо? Когато аз бях президент на ЦСКА, бяхме обществена организация с идеална цел: държавата си поддържа базата, ние издържаме отбора.“ Михов смята, че в България трябва да е така, както е в Англия – бизнесмените да финансират отборите, а държавата да поддържа стадионите им. Според него е невъзможно българските отбори да си построят сами стадиони и даде за пример факта, че в света има само два частни стадиона в света – на „Реал“ Мадрид и един бразилски.

Цялото предаване от 7 януари 2016 г.